Äntligen, Anaheim

Fick hål på New Jersey - reducerade i Stanley Cup-finalen

Foto: ap
Ett stort misstag från Martin Brodeur i New Jersey-målet blev dyrbart. Sandis Ozolinsh lösa skott gick in och Anaheim tog ledningen med 2-1.
HOCKEY

Spänningen stiger i Stanley Cup-finalen.

Efter två enkla hemmasegrar var New Jersey skyhöga favoriter mot Anaheim i den tredje finalmatchen.

Men hemmalaget ville annorlunda och vann med 3-2 efter att Ruslan Salei avgjort 6.59 in i förlängningen.

Foto: ap
Ruslan Salei avgjorde match tre på övertid. Här gratuleras han av lagkamraten Rob Niedermayer.

Anaheim är ännu obesegrat i sudden death.

Mycket tack vare målvakten Jean-Sebastien Giguere som i och med lördagens seger är den målvakt i NHL som hållit nollan längst i ett sträck i övertidssammanhang, totalt i 167 minuter och 48 sekunder.

- Jaså, är det ett nytt rekord? Jag bryr mig inte så mycket om det, viktigast var att vi vann matchen, sade Giguere, som svarade för flera kvalificerade och avgörande räddningar.

Innan matchen kritiserade Giguere sitt lag för att de inte visat tillräckligt med vilja och att de måste våga mer för att vinna.

Lång finalserie

I match tre svarade lagkamraterna på hans kritik och visade vilken typ av ishockey det är som har fört Anaheim till årets Stanley Cup-final: bra fart, rapp skridskoåkning och en tuff forechecking. New Jerseys backar blev ständigt attackerade i försvarszon och hade svårt att bygga några öppnande uppspel.

Och till skillnad från de två tidigare två matcherna bjöd Anaheim på frän ishockey med tät markering som fick New Jersey ur balans.

- Det är så här vi ska spela. Jag tycker vi var hetare i nästan alla situationer ikväll och spelar vi så på måndag så kan den här finalserien bli både lång och trevlig, sade Giguere, som var hetare än sin kollega Martin Brodeur i motståndarkassen.

Brodeur har tidigare varit säkerheten själv. Han gjorde förvisso ingen dålig insats, men bjöd på matchens besynnerligaste målvaktstavla i den andra perioden då Sandis Ozolinsh gav Anaheim ledningen med 2-1. Brodeur var på väg ut för att stoppa Ozolinsh puck snett till vänster om målet, tappade klubban och precis när han skulle ta upp den, styrs pucken mellan benen på honom via klubbskaftet.

- Jag tappade klubban och pucken träffade på skaftet och studsade in mellan benen, jag kunde inte annat än skratta åt det. Sådant händer, tyvärr gjorde det nu i en Stanley Cup-final, sade Brodeur.

Ta kommandot

Scott Gomez kvitterade i mitten av den andra perioden och tvingade fram en förlängning, där Anaheim fortsatte att dominera. Och Ruslan Saleis segermål efter 6.59 var rättvist. Men någon direkt oro visade inte Devilsspelarna efter matchen - tvärtom.

- Anaheim spelade precis så som vi förväntade oss, det var vi som inte gjorde det vi skulle. Jag är övertygad om att vi kommer vara mycket bättre i nästa match, menade Scott Gomez, som har ett eget drömslut på Stanley Cup-sagan.

- Att få vinna på hemmaplan vore inte helt fel. Men först måste vi vinna match fyra på måndag.

Och taktiken är redan klar.

- Spela som vi gjorde i de två första matcherna. Då tog vi kommandot och det ska vi göra igen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM