Anaheim kvitterade i morse

Målpass av Påhlsson i förlängningen

HOCKEY

Anaheim är på väg tillbaka i ishockeyns Stanley Cup-final.

När Steve Thomas slog in 1-0, efter 39 sekunder av förlängningen, betydde det att Anaheim gått från 0-2 till 2-2 i matcher mot New Jersey.

Foto: AP
Anaheims Samuel Påhlsson jublar efter lagkamratens Steve Thomas mål i förlängningen. Påhlsson hade ögonblicket innan varit nära att göra mål, men målvakten Martin Brodeur räddade. Dock inte bättre än att returen gick ut till Thomas som alltså avgjorde.

Jublet visste inga gränser i Arrowhead Pond när Thomas slog in matchens enda mål. Ett mål som innebar att Anaheim har arbetat sig tillbaka i den Stanley Cup-final där det nu står 2-2 i matcher.

Gladast var nog, förutom matchhjälten, Disneychefen Michael Eisner - som var den som köpte laget en plats i NHL för snart tio år sedan. Eisner, som håller på att sälja hockeylaget, stod utanför omklädningsrummet och iförd en Mighty Ducks-keps torkade han svetten ur ansiktet.

- Jag kan inte annat än beundra det här laget. De var uträknade efter två matcher i New Jersey, så kommer de hem och vinner måste-matchen i lördags, och nu vinner de den här. Det är helt fantastiskt, sade Eisner.

Disneychefen fick givetvis frågan om han - ifall Mighty Ducks vinner Stanley Cup - kan tänka sig att behålla laget. Den frågan ville han dock inte svara på.

Mål på retur

I den fjärde finalmatchen - av maximalt sju - vann Anaheim ännu en gång i förlängningen, som den här gången bara hann bli 39 sekunder gammal innan Steve Thomas avgjorde. Martin Brodeur släppte en retur på ett skott från Samuel Påhlsson som Thomas rakade in.

- Att jag kunde göra det där målet är tack vare 20 killars hårda arbete, sade målskytten efteråt.

- Vi spelade med så mycket glädje och vilja i kväll att vi var värda den här segern.

Kan gå långt

Steve Thomas, 39, kom till Anaheim från Chicago i mars i år. I Chicago hade han problem med målskyttet, bara fyra mål på 69 matcher. Men i Anaheim lossnade det, och tillsammans med kedjekamraterna Samuel Påhlsson och Stanislav Tjistov bildade Thomas ett av lagets främsta anfallsvapen. Och Thomas är inte sen att berömma sin svenske lagkamrat Påhlsson, en spelare som enligt Thomas har stor potential i NHL.

- Vi kompletterar varandra bra. Går det dåligt för någon av oss, hjälper den andra till och försöker peppa. Påhlsson är en underbar spelare, han spelar klokt defensivt och kommer att gå långt i NHL, det är jag helt övertygad om.

Stort självförtroende

Långt kan även Anaheim gå i Stanley Cup-finalen. Match nummer fem spelas i New Jersey, natten mot fredag svensk tid. Och dit kommer ett Anaheim fyllt med självförtroende.

- Vi spelar med stor säkerhet just nu. När jag sitter i omklädningsrummet och tittar på de andra killarnas så syns det i deras ögon att de vill vinna. Nu kan vi gå hur långt som helst, säger Thomas.

aftonbladet.se/TT