Fördel Devils

Målfest när New Jersey kopplade greppet i Stanley Cup-finalen

Foto: ap
väggen rasade Jean-Sebastien Giguere fick se sig besegrad sex gånger i natt. Här av Pascal Rheaume.
HOCKEY

New Jersey Devils och Tommy Albelin är bara en seger ifrån att vinna Stanley Cup.

Natten mot fredag vann Devils hemma mot Anaheim med 6-3 och på lördagen kan den 39-årige försvararen vinna sin andra Stanley Cup-titel.

- Visst är vi nära, men ännu har vi inte vunnit, säger Albelin försiktigt.

Foto: ap
Glada jävlar Devils leder finalserien med 3-2 i matcher.

Anaheim har haft svårt för New Jersey på bortaplan den här säsongen och trots att de tog ledningen med 1-0 efter 42 sekunder var det Devils som kontrollerade matchen i stort sett rakt igenom.

I de övriga fyra matcherna i årets Stanley Cup-final har samtliga förstaperioder varit mållösa, nu fick vi se fyra mål inom drygt tolv minuter, och då hade New Jersey även fått ett mål bortdömt efter att Brian Gionta slagit in pucken med armbågen.

Ängsliga målvakter

Det var en märklig match som utspelades i Continental Airlines Arena i New Jersey. Helt plötsligt var allt vad som kan anses kallas försvarsspel som bortblåst, och det gedigna målvaktsspel vi vant oss vid tidigare lyste med sin frånvaro. Anaheimmålvakten Jean-Sebastien Giguere gjorde flera ängsliga ingripanden och måste spela bättre på lördag kväll om inte Anaheims säsong ska vara över redan då. Riktigt varför matchbilden blev som den blev har inte Tommy Albelin något bra svar på.

- Det blir lätt så här, det är det här som är hockey, menade Albelin.

Fast det var nog en hockey som föll publiken i smaken. För även om den inte kommer att gå till historien som en av de mest välspelade av alla matcher, så bjöd den på god underhållning och många målchanser. Flera av dem mycket märkliga.

Underliga mål

Som till exempel Devils 3-2-mål i den andra perioden, ett självmål av Mighty Ducks Mike Leclerc. Brian Gionta slängde iväg ett skott på måfå, som tog på Leclercs skridsko och in i mål. Likaså 4-3-målet, som kom strax efter att Samuel Påhlsson hade kvitterat till 3-3.

Pucken tog på Jay Pandolfos skridsko och styrdes in i mål i samma ögonblick som han bromsade till, och eftersom han medvetet inte sparkade pucken i mål blev det godkänt.

- Det var helt rätt, men vi skulle inte ha tappat markeringen bakom mål när Påhlsson kvitterade till 3-3, tyckte Albelin.

Den förre Djurgårdsspelaren vågar dock inte ta ut något i förskott, utan är fullt medveten om att matchen nere i Anaheim på lördag kommer att bli en svår uppgift. Ännu har inget av lagen vunnit på bortaplan, men kanske är det Devils tur att bryta den trenden nu.

- Vi hade problem där nere sist och det kommer säkert att bli en tuff match. Dom har sista bytet jämt och det är en klar fördel, säger Tommy Albelin, som tidigt på söndag morgon svensk tid kan titulera sig Stanley Cup-mästare för andra gången i sin karriär.

- Visst, det vore skönt att få en andra buckla, men vi måste vinna matchen först, det kommer att bli nog så svårt.

TT