Kariya Anaheims ängel i match sex

Skrällaget tvingade fram avgörande möte i Stanley Cup

1 av 2 | Foto: ap
knockad Efter en stenhård tackling av Scott Stevens blev Paul Kariya liggande livlös på isen. Han vaknade dock till och kunde efter några minuter i omklädningsrummet fortsätta matchen.
HOCKEY

Kritiserad och ifrågasatt - då visade Paul Kariya varför han tjänar 80 miljoner kronor om året.

I natt lossnade det för superstjärnan. Kariya gjorde ett mål och två assist när Anaheim tog Stanley Cup-finalen till en sjunde och avgörande match.

Det var Paul Kariyas kväll i Anaheim.

Han, och hela Ducks, började match sex i ett rasande tempo. Redan efter 16 minuter ledde hemmalaget med 3-0 - och två av gångerna låg Kariya bakom målen.

Men det som verkligen gjorde kvällen till Kariyas var det som hände i andra perioden. Vid ställningen 3-1 åkte han på en stenhård tackling från New Jerseys Scott Stevens. Kariya såg aldrig Stevens och blev liggande på isen. 28-åringen fick omtöcknad hjälpas av rinken och verkade rejält skakad av smällen.

Tillbaka som målskytt

Men bara några minuter senare var han tillbaka. Och dessutom var han tillbaka som målskytt. Kariya hittade en öppen isyta och drog till ett slagskott på en passning av Petr Sykora. Pucken gick i mål bakom Martin Brodeur och Kariyas måltorka i Stanley Cup var över.

Paul Kariyas tuffhet och förmåga att spela under hård bevakning har ifrågasatts under slutspelet. På de fem första matcherna mot Devils lyckades han bara producera ett enda assist.

- Folk kan ifrågasätta hur mycket de vill. Jag spelade helt enkelt inte bra under första delen av finalserien, sa Kariya till AP efter nattens match.

Och han hyllades av sina lagkamrater.

- Det är helt otroligt. Vilket mål han gör och vilken ledare han är, sa Steve Rucchin som även han hade en rolig kväll. Rucchin blev tvåmålsskytt efter två fullträffar i första perioden.

Assist av Hävelid

Niclas Hävelid fick mycket istid i Anaheim (dryga 21 minuter) och spelade fram till Petr Sykoras 5-1-mål i början av den tredje perioden. Grant Marshall kunde sedan göra ett tröstmål för New Jersey och fastställa slutresultatet 5-2.

- Vi hade ett fantastiskt läge att avgöra, men vi tog det inte. Vi spelade inte som ett lag och det måste vi göra, sa en besviken Scott Niedermayer i Devils efter förlusten.

Den avgörande sjunde matchen går i New Jersey natten till tisdag. Hemma i Continental Arena har Devils dominerat Anaheim totalt. På tre matcher har man tre segrar och 12-3 i målskillnad. New Jersey hade dock samma läge att avgöra i sjätte matchen för två år sedan mot Colorado. Precis som nu blev det en förlust - som sedan följdes upp av ytterligare ett nederlag i match sju.

Anders Bäckström