New Jersey Devils vann Stanley Cup

Tommy Albelin äldste svensken att vinna trofén

HOCKEY

Tommy Albelin och New Jersey Devils blev Stanley Cup-mästare efter att ha besegrat årets sensationslag Anaheim med 3-0 i den sjunde och avgörande matchen.

Foto: getty images
hemma bäst Turner Stevenson, Jamie Langenbrunner och Scott Stevens - nyblivna Stanley Cup-mästare. New Jersey vann alla sina hemmamatcher och tog hem cupen med 4-3 i matcher.

Mixen av rutin och ungdomlig hunger fällde avgörandet när New Jersey spelade hem Stanley Cup för tredje gången i klubbens historia.

Samt suveränt målvaktsspel, bör tilläggas. För Martin Brodeur höll nollan när det som bäst behövdes, och är en av de spelare som varit med vid samtliga av Devils tre mästerskap.

Och mer lär det bli, om man får tro honom.

- Tro inte att det är slut med det här, vi har många unga spelare på väg upp i organisationen. Ta han som sitter bredvid mig till exempel, han gjorde ett viktigt mål för oss i kväll och honom ska vi fortsätta bygga runt, sa Brodeur och tittade på Mike Rupp, som blev något av en matchhjälte med sina tre poäng - ett mål och två målgivande passningar.

Lyckodrag av Burns

Mike Rupp, 23, är okänd för de flesta och gjorde sin fjärde slutspelsmatch. Först på lördagsmorgonen fick han veta att han skulle spela. Coachen Pat Burns kastade in honom tillsammans med Jeff Friesen och Jamie Langenbrunner, något som skulle visa sig bli ett lyckodrag. Kedjan svarade för samtliga tre mål.

2.22 in i den andra perioden gjorde Rupp gjorde sitt och Devils första, ett handledsskott som gick mellan benen på Jean-Sebastien Giguere. 2-0 och 3-0 gjorde Jeff Friesen, båda på passning från Mike Rupp, som hade svårt att hålla tillbaka glädjetårarna efter matchen.

- Jag vet inte vad jag ska säga, just nu är jag alldeles uppspelt. För två veckor sedan var det inte ens säkert att jag skulle spela och jag hade aldrig kunnat drömma om det här, sa Rupp som tillbringat tre år i Devils organisation, men bara spelat 26 matcher i grundserien.

Albelins största

Tommy Albelin gjorde en av sina bättre matcher i slutspelet, men som ändå fick sparsamt med istid - knappt 12 minuter.

- Det spelar ingen roll, det känns ändå helt underbart. Nu ska vi festa, sen kan jag börja tänka på framtiden, säger den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren, som värdesätter det här mästerskapet högre än det 1995.

- Nu visste jag hur svårt det är att vinna och det gör att man uppskattar den här något mer. När vi började för två månader sedan visste man vilken lång väg det var att gå för att nå hit.

Anaheims målvakt Jean-Sebastien Giguere utsågs till slutspelets mest värdefulla spelare. Han var en av anledningarna till att Anaheim lyckades så bra i slutspelet och tvingade fram en sjunde och avgörande match mot Devils, men spelade inte på topp när det som bäst behövdes och besvikelsen lyste starkt i hans ögon när han tog emot Conn Smythe Trophy.

Montreal mesta mästarna

Montreal har vunnit flest titlar i Stanley Cup-ishockey sedan NHL bildades 1918:

Så här många gånger har de nuvarande NHL-klubbarna vunnit Stanley Cup-slutspelet:

aftonbladet.se-TT (websport@aftonbladet.se)