Forsberg favorit till att få NHL:s finaste utmärkelse

Dags för den årliga hockeygalan – med svenskar i huvudrollerna

HOCKEY

STOCKHOLM

Och vinnaren är...

...Peter Forsberg?

...eller Markus Näslund?

Natten till fredagen kan en av dem bli historisk - som förste svensk att utses till NHL:s bäste spelare.

Foto: LASSE ALLARD
Peter Forsberg kan utses till NHL:s mest värdefulle spelare natten mot fredag.

Både Forsberg och Näslund är nominerade till såväl Hart trophy som Lester B Pearson award - pris till NHL-ishockeyns mest värdefulle spelare. Hart trophy, som röstas fram av Nordamerikas hockeyskribenter, anses som det kanske mest prestigefyllda och har delats ut sedan 1924.

Lester B Pearson är nyare, sedan 1971, men tungt och ärofyllt eftersom det är NHL-spelarna själv som står för omröstningen just efter att grundserien har avslutats.

Ingen svensk har tidigare ens varit nominerad till priserna.

Nu är de två.

Till Hart trophy har Forsberg och Näslund - etta och tvåa i NHL:s skytteliga - konkurrens av New Jerseys målvaktsstjärna Martin Brodeur, som är den tredje kandidaten. Till Lester B Pearson får svenskarna sällskap av Bostoncentern Joe Thornton som slutade trea i NHL:s skytteliga.

Forsberg favorit

Enligt många experter är Peter Forsberg favorit till priserna. Det visade om inte annat den omröstning som 263 NHL-spelare genomförde i tidningen The Sporting News regi för två veckor sedan.

Där var Coloradocentern etta med 101 röster, med Vancouverforwarden Markus Näslund som tvåa på 94.

Dessutom röstades Detroits Henrik Zetterberg fram som Årets nykomling i The Sporting News omröstning. Till det officiella priset är han kandidat tillsammans med St Louis-backen Barret Jackman och Columbusforwarden Rick Nash.

Chans på trippel

Den fjärde svensken som är nominerad är Detroitbacken Nicklas Lidström, som vunnit Norris trophy - priset till NHL:s bäste back - både 2001 och 2002. Om Lidström vinner även i år blir han den förste sedan 1975 att ta hem priset tre år i följd.

En tredje backutmärkelse i prisskåpet skulle också innebära att bara tre spelare har vunnit fler Norris-troféer än den 33-årige svensken. Bostonlegendaren Bobby Orr vann trofén åtta gånger (1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975), Doug Harvey, Montreal och NY Rangers, sju (1955, 1956, 1957, 1958, 1960, 1961, 1962) och Ray Bourque, Boston och Colorado, fem gånger (1987, 1988, 1990, 1991, 1994).

Fyra spelare - Chris Chelios, Paul Coffey, Denis Potvin och Pierre Pilote - har vunnit Norris trophy tre gånger.

Lidström är även nominerad till Lady Byng trophy - priset som går till den spelare som är den störste gentlemannen i kombination med hög spelkvalité.

Nominerade vid NHL-galan

De nominerade vid NHL:s årliga hockeygala i Toronto den 12 juni (vilka som röstat inom parentes):

Svenskar som vunnit NHL-priser

Alla nominerade i årets gala samt alla svenskar som vunnit NHL-priser – längre ned på sidan.

TT