”Alltid lika skönt att komma hit”

Världens två bästa hockeyspelare hyllades i Örnsköldsvik: Egentligen är det helt otroligt

1 av 4 | Foto: lars rosengren
”här har man rötterna” Markus Näslund och Peter Forsberg hemma i småbåtshamnen i Örnsköldsvik. Här kan de bara vara sig själva och ta det lugnt. "Här är det ingen som bryr sig om oss hockeyspelare. Vi kan gå omkring i staden som vem som helst", säger Foppa.
HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK

Mäktiga NHL tycker att Peter Forsberg, 29, är störst.

Spelarna själva anser att Markus Näslund, 29, är det.

Två barndomskompisar - födda med tio dagars mellanrum - slåss om vem som är världens bäste ishockeyspelare.

Eller rättare sagt: Ö-viks bäste.

- Egentligen är det helt otroligt, säger Peter Forsberg.

I Nordamerika står experterna lika frågande. I Örnsköldsvik bor 28 000 invånare och i USA och Kanada finns det över en miljon licenserierade ishockeyspelare.

En miljon - drygt!

Ändå har lilla Ö-vik lyckats fostra ettan och tvåan i NHL:s poängliga i år, vinnarna av Hart Trophy (framröstad av NHL) och Lester B Pearson Award (framröstad av spelarna).

Världens två bästa ishockeyspelare.

- Visst är det fantastiskt. Jag har Peter att tacka för mycket. Han har visat att det går, säger Markus Näslund.

"Här bryr sig ingen"

Peter Forsberg konstaterar:

- Markus är en vinnare och eftersom han är uppvuxen i Järved och jag i Domsjö har han varit lite grinig. Han har alltid velat visa.

Foppa skrattar.

Han och Markus Näslund är i Sverige igen. Efter NHL-galan i Toronto i fredags, svensk tid, tog de flyget hem till Örnsköldsvik.

Semestern är här.

- Det är alltid lika skönt att komma hit. Visst trivs jag i Vancouver, men här har man ju alla barndomsvännerna, rötterna, säger Markus Näslund.

Och så finns lugnet, förstås.

- Här är det ingen som bryr sig om oss hockeyspelare. Vi kan gå omkring i staden som vem som helst. Jag tror faktiskt folk är rätt less på att se oss på gatorna, säger Foppa och skrockar.

I Nordamerika är det annorlunda. I takt med framgångarna har Peter Forsberg och Markus Näslund nått en stjärnstatus som ingen annan hockeysvensk tidigare uppnått.

Hyllades av 2 000

Inte ens Börje Salming.

- Priserna är inte det viktigaste, inte heller att bli uppmärksammad. I stället handlar det om att försöka vara nöjd med sig själv, säger Markus Näslund.

Foppa fortsätter:

- Man kan inte gå omkring och tro att man är någonting. Okej, vi vinner priser och blir hyllade, men någonstans är det här bara ett jobb. Jag får betalt för att spela ishockey. Det andra får man liksom på köpet.

Sportbladet samtalar med Peter Forsberg och Markus Näslund i gästhamnen i centrala Örnsköldsvik. Två timmar tidigare har de tagit emot folkets hyllningar och fått motta var sin stadsnyckel av kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldvik, Elvy Söderström - som ett bevis för att de är kommunens två största ambassadörer i världen.

Drygt 2 000 personer kom.

Under ceremonin blev de också uppmärksammade av Modo Hockey. Ordföranden Åke Eklöf och klubbdirektören Peter Blomqvist gav killarna var sin tröja. En med nummer 21, Forsberg, på och en med nummer 19, Näslund, på - två siffror som det lär komma att talas om i framtiden i staden.

Båda två har lovat avsluta sina karriärer i Modo.

- Jag har två år kvar på kontraktet med Vancouver och sedan får man väl se vad som händer. Men jag har alltid sagt att jag ska komma hem och spela. Frågan är bara när, säger Markus Näslund.

Och tillägger:

- Men det kommer definitivt inte att dröja allt för länge. Jag vill att mina barn ska börja skolan i Ö-vik. Det känns tryggast så.

Peter Forsberg går omkring med en hemlig dröm.

Den enda han har kvar att uppfylla som ishockeyspelare.

- Det skulle vara roligt att vinna SM-guld tillsammans med Markus. Vi brukar prata om det ibland och givetvis hoppas man att våra vägar ska mötas igen, säger Peter Forsberg.

"Det är ett svårt beslut"

I hans fall kan hemkomsten bli redan i år. Foppas kontrakt med Colorado har gått ut och han funderar just nu över framtiden.

Colorado eller Modo?

Det är frågan.

- Svårt beslut och jag har inte bestämt mig. Inom dom närmaste två-tre veckorna ska jag ge svar. Det är jag skyldig klubbarna, säger Peter Forsberg.

Peter Forsberg och Markus Näslund är sin gamla klubb och sin gamla stad trogna.

Modo och Örnsköldsvik har uppfostrad dem och i framtiden vill de betala tillbaka.

Med ett SM-guld.

Nr. 21 Peter Forsberg om...

Nr. 19 Markus Näslund om...

Patrik Thornéus