”Ingen kan ta så mycket skit”

Tommy Salo om sin framtid i NHL, petningen i VM - och den tuffa tiden efter missen i Salt Lake City

HOCKEY

VÄSTERÅS

Missen i OS, kritiken i Edmonton och bänkningen i VM har inte knäckt målvaktshjälten Tommy Salo, 32.

Tvärtom.

Han säger sig ha växt som idrottsman och ser redan nu fram emot en ny NHL-säsong.

Och redan nästa år kan han vara tillbaka i Sverige.

- Jag vill avsluta karriären i elitserien och kanske blir det bara ett år till där borta. Jag börjar ju bli gammal, säger han.

Foto: MATS STRAND
PÅ HEMMAPLAN Tommy Salo lät sig inte knäckas av den hårda kritiken efter missen i OS. "Jag har blivit psykiskt starkare", säger målvaktshjälten som njuter av sommaren i hemstaden Västerås.

Åtta VM-turneringar, tre OS och ett World Cup - och stor grabb nummer 158. Tommy Salo är en av våra största landslagsspelare genom tiderna. OS i Lillehammer 1994 blev hans stora genombrott. Straffräddningen mot Kanada tillhör svensk idrottshistoria och blev startskottet på en fantastisk karriär.

Nu ser han slutet på den.

- Jag kommer inte att hålla på tills jag är 40 år. Nej, det får räcka med en eller ett par säsonger till. Det finns annat att göra här i livet, säger Tommy Salo.

Sportbladet träffar landslagshjälten på hans och Nicklas Lidströms gemensamma restaurang i centrala Västerås. Salo kommer ledigt klädd och hälsar igenkännande på nästan alla som passerar.

Han är på hemmaplan.

- Det är här jag kommer att bosätta mig efter karriären. I Västerås finns allt och dessutom ligger Stockholm bara en timme bort. Helt perfekt, säger Tommy Salo.

Han har ett år kvar på kontraktet med Edmonton.

- Ja, och den säsongen ska jag spela i NHL. Sedan får man se.

"Bara att packa och dra.."

Det ryktas om att du är tillsalu?

- Jag har också läst det där och helt omöjligt är det väl inte. Edmonton brukar sälja sina dyraste spelare varje år och istället satsa på unga, lovande killar. Jag tjänar mest i laget och vem vet? Det kanske är bara att packa och dra.

Känns osäkerheten jobbig?

- Visst skulle det vara tufft att flytta, speciellt som jag har familj och trivs utmärkt i staden. Men när man är där borta är man medveten om villkoren.

Tommy Salos Edmonton Oilers fick respass redan i första omgången av Stanley Cup. Stjärnorna i laget fick hård kritik efteråt.

- Ja, jag blev lite förvånad, eftersom vi faktiskt spelade bra. Sedan ska man komma ihåg att vi mötte Dallas, ett av NHL:s bästa lag. Klubben vill väl sätta press på oss inför nästa säsong och tror dom att det fungerar får dom väl göra det.

Ingenting bekymrar Tommy Salo längre. Han säger att han numera inte tar åt sig mer kritik än han anser sig förtjäna.

- I motgång blir man starkare och det har jag blivit efter allt som hänt.

Tänker du på OS?

- Ja, bland annat.

Nu har du fått lite distans till Vitrysslands-matchen. Har såren läkt?

- Jag tror ingen person i hela världen klarar av så mycket skit som jag fick den gången. Inte jag heller. Det tog ett halvår innan jag var människa på nytt, säger Tommy Salo.

Och fortsätter:

- I dag är jag mest förbannad. Okej, jag gjorde en miss, men vi var fler som spelade den matchen. Men som målvakt är man väldigt utsatt. Antingen är det himmel eller helvete. Samtidigt är det lite det som är tjusningen med mitt jobb.

Sin vana trogen plockade Tommy Salo ihop sin utrustning och åkte till VM efter att Edmonton blev utslaget ur Stanley Cup.

En turnering som inte blev som han tänkt sig.

Inget ont om Hardy

- Alla målvakter vill väl stå, men Tellan (Mikael Tellqvist) spelade fantastiskt bra och var värd platsen. Jag accepterar att jag blev bänkad.

Jobbigt?

- Klart, men jag var medveten om att en dag skulle det komma en kille som tog min plats. Nu blev det Tellan och han är verkligen en kanonkille.

Hur är din relation med förbundskapten Hardy Nilsson?

- Som vanligt. Jag skyller absolut inte på honom. Jag skulle också ta ut det bästa laget. Nej, han gjorde bara vad som var bäst för Tre Kronor.

Är det slutspelat för din del i landslaget?

- Det vet man aldrig. Först och främst måste jag bli uttagen igen och blir jag det får jag ta mig en funderare. Mycket hänger på hur det går i NHL nästa säsong.

VM och sedan World Cup.

- Ja, det är två turneringar att se fram emot. World Cup skulle vara en höjdare att få spela. Men som sagt, det är långt dit.

Tommy Salo har han har inte hunnit fundera på framtiden.

- Mycket hänger väl på hur den här säsongen går. Men det skulle vara roligt att spela ett år i elitserien innan man lägger av. Så känns det i alla fall just nu.

Vilken klubb?

- Tja, Västerås är ju inte där. Men det skulle vara roligt att komma till ett lag som har chansen att vinna SM-guld. Vilket spelar inte så stor roll.

Tommy Salo säger sig ha kopplat bort ishockeyn ett tag och njuter bara av ledigheten hemma i villan i Västerås tillsammans med hustrun Eva och dottern Rebecca, 2.

- Jag pysslar lite på gården och så. Jag är inte så händig, men jag försöker. Sedan ska jag fiska.

Ja, det är ju ditt största intressen.

- Jag gillar att meta. Att ligga på stranden och se korken guppa i vattnet är underbart. Rofyllt. Det är faktiskt enda gången jag kan koppla bort allting.

Förresten, hur är det att vara pappa?

- Roligt, förstås. Man får lite andra värderingar i livet när man får barn. Tänk att komma hem och lilltjejen möter en i dörren med en kram och en puss" Det är fantastiskt.

Psykiskt starkare

Dåligt samvete för att du är borta så mycket?

- Ibland, men det fungerar. När man kommer hem ser man henne och glömmer bort allt vad ishockey heter. Ett perfekt sätt att komma över en förlust.

Tommy Salo skrattar. Han är på strålande humör och ingen som inte vet historien kan föreställa sig vad han gått igenom de senaste åren.

Men Salo är en överlevare.

- Jag har blivit psykiskt starkare och jag kommer igen. Det är bara ta nya tag i höst.

Så talar bara en kämpe, en landslagshjälte och en vinnare.

Som är ute efter revansch.

Guld i OS och VM - här är Salos alla mästerskap med Tre Kronor

OS 1994 - Lillehammer

VM 1994 - Italien

World Cup 1996

VM 1997 - Finland

OS 1998 - Nagano

VM 1998 - Schweiz

VM 1999 - Norge

VM 2000 - Ryssland

VM 2001 - Tyskland

OS 2002 - Salt Lake City

VM 2002 - Sverige

VM 2003 - Finland

Patrik Thornéus