NHL:s bäste 2002 - nu kan han sparkas

Montreals stjärnmålvakt José Theodore kan tvingas lämnat klubben sedan hans far och bröder gripts av polis

1 av 2 | Foto: ap
José Theodore, målvakt i Montreal, kan tvingas att lämna den kanadensiska klubben efter att hans far och fyra bröder gripits av polisen. De misstänks för att ha lånat ut pengar till ockerränta.
HOCKEY

MONTREAL

I fjol var han NHL:s bäste spelare.

Nu kan Montreal Canadiens stjärnmålvakt José Theodore tvingas lämna klubben.

Orsak: hans far och bröder har gripits, misstänkta för att ha lånat ut pengar till ockerränta.

Normalt skulle diskussionen om att byta bort Montreal Canadiens målvakt José Theodore aldrig dyka upp.

Theo är lagets stora stjärna. Förra säsongen vann han såväl Hart Trophy, som NHL:s mest värdefulla spelare och Vezina Trophy, priset till ligans bästa målvakt. Som klubbens bäst betalda spelare förväntas han nästa säsong tjäna över 30 miljoner kronor.

Elva personer greps

Men nu ifrågasätts hockeyspelarens framtid i Canadiens. Anledningen? Hans familj.

I en gryningsräd i Montreal i onsdags grep polisen målvaktens far, Ted Theodore, och fyra halvbröder.

Ted Theodore, som ofta syns vid rinkside i Bell Centre, och hans söner misstänks tillhöra en liga som lånat ut pengar till ockerräntor på upp till 600 procent. Offren hämtades främst bland människor med spelskulder från kasinot i Montreal.

I räden, där ytterligare elva personer greps, beslagtog polisen över en miljon kronor i kontanter och flera handeldvapen.

Polisen betonar emellertid att José Theodore själv inte är misstänkt för något brott.

Men skandalen tog ytterligare fart igår när tidningen Le journal de Montréal publicerade bilder på José Theodore festande med medlemmar ur motorcykelklubben Hells Angels.

Krav: byt bort Theodore

Bilderna har publicerats tidigare, men enligt uppgifter till tidningen har Theodore fortsatt att umgås med medlemmar ur motorcykelklubben, trots varningar från NHL:s säkerhetsavdelning.

Ted Theodore och hans söner, som nu har släppts, väntas kallas till rättegång i september mitt under Canadiens försäsongsträning. Och nu kräver en rad inflytelserika sportkrönikörer i Montreal att Theodore ska bytas bort innan säsongsstarten. Även om han är oskyldig, menar de, skulle den mentala pressen på honom bli för stor hos Canadiens. Klubbens ordförande, Pierre Boivin, stödjer dock än så länge sin spelare.

Fansen: stanna i Montreal

José Theodore själv har gjort sig onåbar för massmedia. Men i ett pressmeddelande uttalar han sitt stöd för sin familj:

- Jag har alltid fått det stöd och den kärlek av min familj som jag har behövt för att kunna nå min dröm att spela i NHL, skriver han.

Theo själv ser också ut att ha stöd från folket på gatan. När Sportbladet i går frågade människor i Montreal om de anser att målvakten ska lämna Canadiens, svarade samtliga tillfrågade nej.

- Om det inte påverkar hans spel ser jag ingen anledning till att Theo ska lämna klubben, säger studenten Victor Gutierrez-Campeau.

En av José Theodores sponsorer, restaurangkedjan Mikes, vågar dock inte lita på fansens stöd och har tillfälligt beslutat att stoppa all tv-reklam med stjärnmålvakten.

Patrik Kronqvist