Tommy Albelin kan bli Devils tränare

Stanley Cup-mästaren: Det låter intressant

HOCKEY

New Jersey vill att Tommy Albelin fortsätter i klubben.

Men inte som spelare, utan som tränare.

- Vi har snackat om det. Vi får se vad som händer, säger nyblivne NHL-mästaren.

Foto: PONTUS HÖÖK
Tommy Albelin.

9 juni fick Tommy Albelin lyfta Stanley Cup-bucklan för andra gången i karriären.

Nu börjar mästarlaget New Jersey Devils bygga laget för nästa säsong.

39-årige Albelin har med stor sannolikhet gjort sitt som spelare i Devils, general manager Lou Lamoriello vill föryngra laget och då är det inte till fördel om man är 39 år.

Men Lou Lamoriello vill ha in Tommy Albelin i Devils organisation - som tränare.

"Vi är rotade här"

- Vi har pratat om det. Det låter intressant. Jag och familjen trivs jättebra i New Jersey. Vi är väl rotade i Nordamerika och barnen går i skola, säger Albelin och fortsätter:

- Jag tror att jag skulle fungera bra som tränare. Jag har sett det mesta som spelare, både sidor som att vara skadad, petad och att vara firad hjälte. Jag har även spelat i både topplag och bottenlag och det ger bra erfarenheter, säger backveteranen.

General manager Lou Lamoriello brukar se till att klubbens trotjänare fortsätter i organisationen efter spelarkarriären. De nuvarande assisterande tränarna Bob Carpenter, John MacLean är bland annat gamla Devils-spelare.

- Jag och Lou Lamoriello kommer mycket bra överens. Men jag vill helst spela hockey ett år till. Blir det inte i Devils måste jag och familjen se över situationen. Tränare eller scout för Devils låter mycket intressant. Jag har visserligen ingen formell tränarutbildning, men sånt behövs inte i NHL. Men i Sverige har jag hört att meriter på papper är viktigt, säger Tommy Albelin.

Svenska tränare i NHL är ovanligt. Stefan Lunner var en säsong målvakts-tränare i New York Islanders och Kjell Samuelsson är tränare för Philadelphias farmarlag - men i övrigt har ingen svensk tränare fått erbjudande i världens bästa liga.

Har spelat 871 NHL-matcher

I mästartröjan.

Har vunnit Stanley cup tre gånger på åtta år

Tomas Ros