"Det är inte schysst att ge oss skulden"

Norström irriterad på klubbarnas inställning till strejkhotet i NHL

1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
IRRITERAD Mattias Norström tror att lockouten kommer. Han gillar inte NHL-klubbarnas försök att utmåla spelarna som syndabockar. Det är de själva som bär ansvaret, menar Norström.
HOCKEY

I går startade NHL-svenskarna försäsongen med isträning på Hovet.

Ett stort samtalsämne var konflikten mellan NHL och spelarna.

- Det är NHL-klubbarna som är boven i dramat. De har trissat lönerna och nu försöker de ge oss spelare skulden, säger Mattias Norström, Los Angeles Kings.

8 oktober startar NHL-säsongen i Nordmarika.

Men när säsongen 2004-05 ska börja är långtifrån klart.

I dagsläget talar inget för att det blir något NHL-spel nästa säsong.

Det stora kollektivavtalet mellan NHL-klubbarna och NHL-spelarna ska omförhandlas.

Klubbarna har krav

Hittills har inga förhandlingar ägt rum och NHL-klubbarna kräver att det nya avtalet innehåller stora ekonomiska försämringar för spelarna.

Några exempel är lönetak för alla NHL-spelare, lägre maxlön för nykomlingar och bistrare regler för de med två-vägskontrakt.

Mattias Norström har tio år i NHL bakom sig. Han har satt sig in i konflikten och är lite irriterad på NHL-klubbarna.

- Det känns att det är vi spelare som nu får skulden för att det kanske inte blir något NHL-spel nästa säsong. Det är inte sant. Klubborna har trissat upp lönerna, bjudit över varandra för att få stjärnor och nu när många klubbar börjar få dåligt med pengar skyller de på oss spelare. Det är inte schysst, säger Mattias Norström.

Den gångna sommaren och värvarsäsongen har lönehetsen lugnat ned sig i NHL.

De stora NHL-stjärnorna har inte fått kraftiga lönelyft som tidigare och på den vanligtvis lukrativa free agent-marknaden händer inget.

- Det är helt riktigt och den kalla marknaden visar att klubbarna tar sitt ansvar för ekonomin. Det är bra, men kanske för sent, säger Norström.

I går startade Norström och 15 andra svenska NHL-proffs sin försäsong i Hovet.

Sundin drog igång

Det var två-mål under 80 minuter och de som var inne på isen på baklängesmål fick göra armhävningar som straff.

- Det var Mats Sundin som drog igång den här träningen för fem år sedan. NHL-killarna tränade var för sig i olika hallar runt Stockholm och hos deras gamla elitseriekubbar var de inte välkomna. Det är bättre att NHL-killarna kör tillsammans, säger Anders "Pudding" Weiderstål, proffsens materialförvaltare.

Tomas Ros