"Jag vill bara vinna NHL med Toronto"

Sportbladet träffade Mats Sundin vid ispremiären och pratade om Stanley Cup, promenader på Djurgården och nya travhästen Rotation

HOCKEY

Han har vunnit allt som går att vinna i Europa.

Men ingenting i NHL.

Trots det kan inte Mats Sundin tänka sig att byta NHL-klubb.

- Nej. Jag har varit med och byggt upp Toronto. Jag vill vinna Stanley Cup och det med Toronto, säger Mats Sundin till Sportbladet.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
ISPREMIÄR Mats Sundin, 32, gjorde sitt första ispass i går - i Hovet i Stockholm. NHL-stjärnan har tagit en veckas extra ledighet för att njuta av sommaren i Stockholm. Där, berättar han för Sportbladet, promenerar han på Djurgården tillsammans med sambon Tina och hunden.

25 grader varmt utomhus.

Rått, kallt och bara tio grader i Hovet.

Trots sommarvärmen gjorde Mats Sundin ispremiär i går och han gjorde det med fler leenden än tidigare.

Han var lite ringrostig och det syntes att han inte hade samma tempo i kroppen som de övriga på isen. Sundin har nämligen valt att ta en extra vecka ledigt i sommar för att njuta av vädret i Stockholm.

Som vanligt var han i samma kedja, den blåa, som bästa kompisen Mariusz Czerkawski.

Tionde säsongen i Toronto

Millimeterpassningarna från backhand satt perfekta som de brukar, likaså auktoriteten när Sundin har pucken och motståndarna inte kommer åt Toronto-stjärnan.

Sundin har hunnit bli 32 år och har inte alltför många år kvar som superstjärna i NHL.

- Fast jag tycker det är lika lätt att komma igång efter sommaren som tidigare. När man var ung tog man knappt något sommarlov, nu är jag mer ledig och det underlättar när det är dags att köra igång. Jag känner mig även fysiskt starkare än tidigare, säger Mats Sundin efter träningen.

Sundin går in på sin tionde säsong i Toronto, ishockeyns huvudstad. För sex år sedan utnämndes han till lagkapten, den första från Europa i klubbens historia.

Vill inte byta klubb

Men det saknas något i hockeysagan om Mats Sundin. Han har vunnit VM-guld tre gånger och SM-guld med Djurgården och draftas i NHL som nummer ett 1989. Men han har aldrig vunnit något i Nordamerika.

Ingen måltitel eller MVP-utmärkelse. Heller ingen Stanley Cup-buckla eller NHL-final.

- Det är sant. Jag har spelat med två semifinaler. Men annars har Toronto inte räckt till. Jag tycker att vi haft lite stolpe ut genom åren, säger Mats Sundin.

När många NHL-stjärnor är på slutet av sin karriär byter de ofta klubb. De vill vinna Stanley Cup innan de lägger av. Typexempel är Dominik Hasek, Brett Hull, Luc Robitaille, Rob Blake och Ray Bourque.

Men det vägrar Mats Sundin.

- Jag har varit med och byggt upp Toronto. Min dröm är att vinna Stanley Cup. Men jag vill göra det med Toronto. Jag kan inte tänka mig att byta klubb för att nå framgång, säger Mats Sundin.

Den här säsongen tror Sundin att det är Torontos tur att gå hela vägen.

Fansen i Toronto är dock besvikna på klubben som varit helt iskallt när det gällt att presentera nyförvärv i sommar. Lägg därtill att Toronto saknar världsbackar och det med stor sannolikhet inte blir någon Stanley Cup-buckla i vår.

- Fast vi värvade en del i slutet av förra säsongen. Bland annat kom Owen Nolan till oss. Jag tror att vi blir ännu bättre i år, säger Sundin.

Köpt en travhäst

Annars handlar Sundins liv mycket om livskvalité. Han har slutat att springa på innekrogarna i Stockholm. Nu är det långpromenader med sambon Tina som gäller.

- Vi brukar gå mycket på Djurgården. Det är jättefint där ute. Vi har en hund, en jack russel, och när man är hundägare passar det perfekt med promenader, säger Sundin.

Annars är han mycket på sommarhuset vid Norrtälje.

- Jag tycker Stockholm är perfekt på sommaren. Många stockholmare är bortresta och då är det perfekt att strosa omkring i stan, säger Sundin.

Intresset för trav har även befästs i sommar. För en månad sedan köpte Sundin nämligen Rotation, som rankas som en av världens bästa travhästar.

Fem miljoner

Enligt uppgift betalade Mats Sundin runt fem miljoner kronor för att bli delägare i stjärntravaren.

- Jag har alltid varit intresserad av trav. Nu ska jag följa Rotation och det ska bli jättekul.

- Han har några storlopp framför sig och förhoppningsvis blir det fler fina placeringar och segrar. Sedan ska han börja träna i Sverige, säger Mats Sundin.

Träningen på Hovet är slut. Mats Sundin är genomblöt och skriver autografer.

Han ler och ställer upp på idolfotografering. Sedan ställer han sig och tittar på Djurgårdens träning och skrattar tillsammans med kompisarna Fredrik Lindqvist och Björn Nord.

- Härligt att hockeysäsongen är igång, säger Mats Sundin.

TRE VM GULD - INGEN TITEL i NHL

Tomas Ros