Mark Messier – störst bland de dödliga

Passerade Howe i poängligan – bara Gretzky är bättre

1 av 3 | Foto: AP
Firades Mark Messier hyllades av sina lagkamrater efter den historiska poängen.
HOCKEY

I natt blev New York Rangers Mark Messier, 42, historisk.

3-0-målet mot Dallas Stars – i tom bur i numerärt underläge med 4,7 sekunder kvar att spela – innebar poäng nummer 1 851 i karriären.

Därmed passerade han legenden Gordie Howe och är numera nummer två i poängligan genom tiderna. Bara forne lagkamraten i Edmonton Oilers, Wayne Gretzky, har gjort fler poäng.

– Jag har sällan firat en andraplats. Men jag antar att det här förtjänar lite uppmärksamhet, med tanke på vad Gordie åstadkom under sin karriär, sa Messier till ESPN.com före matchen.

Tvåmålsskytt

Mot Dallas inledde Messier målskyttet 1.37 in i den andra perioden – vilket förde honom upp till en delad andraplats i poängligan genom tiderna. Efter Messiers andra mål i matchen hyllades han av sina lagkamrater och av tränaren Glen Sather.

– Det finns inga adjektiv kvar att beskriva Mark, sa Sather till New York Times.

Messier själv var mer ödmjuk.

– Det är mycket roligare att nå personliga mål när det går bra för laget. Men jag ville verkligen att det skulle hända på hemmais.

Målet var Messiers 682:a i karriären. Han har dessutom gjort 1169 assist – vilket just nu ger honom en delad tredjeplats genom tiderna med Ray Bourque

Det är omöjligt att inte imponeras av Messiers karriär, som innefattar sex Stanley Cup-titlar, 25 säsonger i NHL och två Hart Memorial Trophy – priset som NHL:s mest värdefulla spelare.

Inte illa för en vanlig dödlig

Men till den störste av dem alla, Wayne Gretzky, är avståndet stort. Alldeles för stort.

– Jag antar att det inte är så illa att komma tvåa, för oss vanliga dödliga, sa Messier till ESPN.com med syftning till Gretzky.

Gretzky skrapade ihop 2 857 poäng under sin karriär – drygt 1 000 fler än Messier. För att komma i kapp skulle Messier behöva spela tills han fyller 67, om han håller sitt snitt från ifjol – 40 poäng.

Rickard Westman