”Det enda jag bryr mig om nu är att bli frisk”

Tommy Salo om skadan, Livs attack och drömmen om Tre Kronor

HOCKEY

Nu talar Tommy Salo ut om skadan, den tunga starten på säsongen, kritiken mot att han är för gammal för landslaget och hur han ser på framtiden i Tre Kronor.

- Det vore roligt att få vara med i World Cup i höst, säger han.

Foto: AP
Tommy Salo.

Just nu går Salo skadad hemma i Edmonton med en värkande höftled och med en tung start på säsongen.

Han får gå upp halv sex varje morgon, eftersom behandlingen av hans höft startar klockan sju på universitetssjukhuset i Edmonton.

- Jag har inte varit på is på en vecka. Det enda jag kan göra är att cykla och få behandlingar. Jag vet inte hur länge jag blir borta, men än är jag inte tillräckligt bra för att börja träna igen, säger Salo.

Spelat skadad

Salos facit på de matcher han hann stå är inte direkt lysande, jämfört med NHL:s övriga förstamålvakter. Salo har 3,42 insläppta mål i snitt på elva matcher och en räddningsprocent på 86,60.

- Men jag tycker inte jag varit dålig. Jag ha gjort två dåliga matcher, den mot St Louis och när jag hoppade in mot Colorado. Sedan har vi en spelstil som gör att det blir många mål - både framåt och bakåt. Så siffrorna är inget jag tittar på. Det viktigaste är att vinna matcherna.

Salo stod också mot Toronto förra helgen, då han släppte in tre mål på åtta skott och byttes ut efter 24 minuter.

- Den matchen borde jag inte ha stått. Jag var inte bra i höften.

Det var efter den matchen som Salo flög hem till Edmonton för en grundlig undersökning. Den visade på en förslitningsskada i höftleden.

- Det enda jag bryr mig om just nu är att bli helt frisk. Det får ta den tid det tar, säger han.

Nästa lördag spelar Edmonton en historisk match mot Montreal utomhus på Commonwealth Stadium, där VM i friidrott avgjordes 2001. Wayne Gretzky ska vara med i förmatchen mellan Edmontons och Montreals gamla stjärnor. Biljettförsäljningen pekar mot 50 000 åskådare.

- Det vore naturligtvis stort att få vara med om en sådan match, men det är tveksamt om jag hinner bli återställd tills dess, säger Salo.

Stefan Liv sa nyligen att du var för gammal för landslaget. Hur reagerade du på det?

- Ja, han är ju lite speciell Liv. Men han dömde väl ut alla oss som spelar härborta. Så jag bryr mig inte så mycket.

Är du gammal?

- Jag är 32 och fyller 33 i vinter. För en målvakt är inte det särskilt gammalt.

Ställer du upp om Hardy ringer?

- Mitt enda mål i vinter är att ta Edmonton till slutspel. Det är vad jag koncentrerar mig på. Men World Cup i höst är en kul turnering, med alla de bästa spelarna i världen. Då vore det roligt att få vara med. Ditt kontrakt går ut efter den här säsongen. Har du några framtidsplaner?

- Nej, inte just nu. Jag kommer inte att sluta spela som det känns just nu. Men jag har ingen aning om vad som händer efter den här säsongen.

Det har gått väldiga rykten om att du ska spela tillsammans med Peter Forsberg i Modo nästa säsong?

- Har det? Ja, vi får se vad som händer.

Salo låter hemlighetsfull i det sista svaret, men det är ingen hemlighet att han och Foppa blivit väldigt goda vänner de senaste åren.

Så - vem vet?

Den tunga starten - Salo bara 39:a av NHL-målvakterna

Mats Wennerholm