”Foppa är störste NHL-svensken genom tiderna”

Läs hela chattet med Sportbladets Mats Wennerholm

HOCKEY

Frågorna var många när Sportbladets krönikör Mats Wennerholm chattade med läsarna.

Här nedanför kan du läsa dagens chatt i sin helhet:

Grocko säger: Vem av svenskarna tror du gör flest poäng?

   Mats Wennerholm säger: Jag tror att Markus Näslund gör flest poäng. Han har varit tvåa i poängligan två säsonger i rad nu. Och Peter Forsberg har redan missat för många matcher för att kunna konkurrera.

Rocky säger: Hur stor är Foppa?

   Mats Wennerholm säger: Jag tror att Markus Näslund gör flest poäng. Han har varit tvåa i poängligan två säsonger i rad nu. Och Peter Forsberg har redan missat för många matcher för att kunna konkurrera.

Mattias säger: Vem tror du att tar över när Tommy Salo inte längre håller i Tre Kronors mål?

   Mats Wennerholm säger: Jag svarar Rocky först. Foppa är största svensken någonsin i NHL, nu då han vunnit både poängligan och blivit MVP. Nummer 21 kommer att hänga i taket på Pepsi Center i Denver i framtiden.

dav säger: Tror du att en NHL strejk kommer att utarma den amerikansk hockyligan på sikt?

   Mats Wennerholm säger: Nej det tror jag inte. NHL kommer att stå starkt även i framtiden, även om jag tror att fyra, fem lag kanske försvinner. Men det lär bli en lång konflikt och det kommer inte att handla om en strejk, utan en lockout från ägarnas sida. Spelarna har inte mycket att strejka för. Så den tidigare frågan om Tommy Salo. Jag tror att Henrik Lundqvist i Frölunda kommer att bli NHL-målvakt och en av våra bästa målvakter i framtiden. I konkurrens med Mikael Tellqvist och lite bortglömda Johan "Honken" Holmqvist.

BlueWhite säger: Vem blir årets Rookie´?

   Mats Wennerholm säger: Svår fråga. Pittsburghs målvakt Marc-André Fleury spelar i ett för dåligt lag. Jag skulle säga Torontos Matt Stajan som varit grym i de senaste matcherna.

RCMAN säger: Hej! JAg tycker att nu när afotnbladet ska "hårdbevaka" NHl..så borde de ju skriva om vilka som spelat bäst under vekcan och sånt, inte bara vilka svenskar som spelat bäst...ska ni göra det?

   Mats Wennerholm säger: Ja, vi kommer att utöka bevakningen av icke-svenskar i NHL. Det kan jag lova.

Hockey-Bockey säger: Håller Hasek fortfarrande lika hög klass som före "semestern"?

   Mats Wennerholm säger: Svårt att säga, när han varit skadad så mycket. Och egentligen går det inte att svara innan Stanley Cup-slutspelet är över. Det är då Hasek ska vara en vinnare och det är skälet till att Detroit tig tillbaka honom. Men min känsla är att han tappat en aning.

StevieY säger: Tror du vi kommer få se några Nordamerikaner av klass i elitserien om det blir strejk nästa säsong?

   Mats Wennerholm säger: Jag såg nyligen en undersökning, där spelarna tillfrågades var de skulle spela om det blev lockut. De flesta amerikaner och kanadensare svarade att de skulle spela hockey i Noramerika, eller helt enkelt vänta. Jag tror elitserien får svårt att svälja fler spelare än de svenska. Vissa lag utan NHL-svenskar lär väl försöka locka hit någon nordamerikansk stjärna, men någon invasion blir det inte.

Gurra_hcw säger: halloj... va tycker du om mats sundins säsong så här långt?? ja tror nog han skulle behöva byta klubb för att få en nytändning

   Mats Wennerholm säger: Nja, jag tycker nog han tänt till ordentligt på senaste tiden. Toronto har vunnit sex raka och Sudden öser in poäng. Men visst vore det intressant att se honom i någon annan toppklubb.

säger: Bäst i NHL genom tiderna, vem?

   Mats Wennerholm säger: Wayne Gretzky är det givna svaret. Hade Mario Lemieux fått vara frisk hela sin karriär hade han utmanat. Men Gretzky är den störste.

MAGSNUS säger: Tycker du att Sverige borde ta efter NHL mer för att få högre kvalité i spelet? T.ex. en stängd elitserie och mindre rink?

   Mats Wennerholm säger: Nej, en stängd serie skulle inte fungera i Sverige. NHL har ju inga underliggande ligor och lag som vill upp. Den har varit stängd ända sedan starten för nästan 90 år sedan. Vi har en annan tradition i Sverige, så jag tror en stängd elitserie skulle vara förödande här hemma.

JIMMY säger: vilket lag tor du vinner nhl?

   Mats Wennerholm säger: Det är ruskigt svårtippat den här säsongen. Jag tror på Colorado om Peter Forsberg blir frisk och man värvar en etablerad målvakt. Jag hoppas att den offensiva satsningen ska löna sig.

säger: Vad tror du om brödernas Sedins utveckling i framtiden?

   Mats Wennerholm säger: Jag tillhör dem tror att Henrik och Daniel kan växa ut till riktigt stora NHL-spelare. Inte superstjärneklass, men nästintill. Vancouver har matchat dem klokt.

Niklas Jansson säger: När kommer vi att kunna njuta av ett ChampionsLeauge i hockey med de bästa klubblagen i världen?

   Mats Wennerholm säger: Det kommer aldrig att bli verklighet. Det finns inte en chans att förena hockeyvärlden på samma sätt som fotbollen. NHL släpper knappt iväg spelarna för att spela OS. NHL-hockeyn är för mycket business.

CF säger: Har Sverige någon framstående framtid i NHL? Finns det några kommande stjärnor som kan ta över efter de tidiga 70-talisterna?

   Mats Wennerholm säger: Jag har svårt att se några spelare idag som kan hamna i samma superstjärneklass som Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström eller Markus Näslund. Men framförallt Näslund har visat hur långt man kan komma med rätt inställning. Han hade några tunga säsonger i bärjan av NHL-karriären, men har växt ut till NHL:s kanske bäste spelare just nu. Vi har spelare med samma förutsättning, som bröderna Sedin och Henrik Zetterberg. Jag är också imponerad av svenska backar som Lars Jonsson i Leksand och Johan Fransson i Luleå. De har stor potential.

Thomas säger: NY Rangers har värvat massor av storstjänor de senaste säsongerna, men floppat varje år. Vad är orsaken till att de inte lyckas?

   Mats Wennerholm säger: NY Rangers har många stjärnor - men inget LAG. Det är väl svaret. För många egon, som inte kan dra åt samma håll. Nyttigaste spelarna i Rangers är ju de minst namnkunniga, som jag ser det.

tryout säger: borde inte foppa ta sin väska och flytta hem nu? , känns som han blir skadad så fort han åker ut på isen nu...

   Mats Wennerholm säger: Nej, i fjol var han inte skadad särskilt mycket. Men självklart har han drabbats av många skador, mest beronde på sin spelstil. Han tar mycket stryk och det sätter sina spår. Men jag är tämligen övertygad om att han spelar i Modo nästa säsong.

Lakers säger: Sjon Podein som spelat i NHL massor av år och nu spelar i Växjö Lakers tycker att det förekommer grymt mycket fasthållningar, hakningar m.m. utan åtgärd från domarna i Sverige jämfört med NHL. Är verkligen bedömningen hårdare gällande spelförstörande brott i NHL jämfört med Svensk hockey?

   Mats Wennerholm säger: Ja, mycket. NHL:s domare har verkligen hållit stenhårt på de nya regelltolkningarna. I elitserien är det extremt mycket hakningar och fasthållningar just nu. Jag såg Djurgården-SÖdertälje i går och där hade en NHL-domare blåst nonstop. I NHL måste man använda kropp och tacklingar för att stoppa motståndarna och det ger en betydligt roligare hockey.

Megabot säger: Tja...tror du att Markus Näslund når 50 mål under säsongen?

   Mats Wennerholm säger: Nej, det tror jag inte. I den takt han startat (elva mål på 25 matcher) lär han inte göra det. Han verkar ha en liten annan roll i höst och har varit mer framspelare än målskytt.

perre säger: När jag såg eric lindros för många år sedan i Filadelphia trodde jag att han skulle bli nästa Wayne Gretzty, och såg en nhl-match nyligen med honom i Ny rangers..han va inte alls lika bra..tror du att alla hjärnskakningarna har förstår hans framtid att bli en ny Gretzky?

   Mats Wennerholm säger: Nej, även om jag tror att Lindros problem sitter i huvudet. Han har inte samma inställning som Gretzky hade. Det är egenskaper som vinnarskalle och karaktär som skiljer väsentligt dem emellan. Lindros har en förmåga att hänga med skallen så fort det går emot. Men självklart har alla hjärnskakningar påverkat honom. Men även utan smällar hade han aldrig blivit lika stor som Gretzky,

Anna säger: Bra ni skall skriva om lite mer NHL. Hoppas också att svenskar kan börja förstå att NHL är världens bästa liga och inte går att jämföra med elitserien, (inget ont om den). Vad tror du om lille Kariya i stora Colorado? Dessutom varför inser man inte Näsis storhet i Sverige?

   Mats Wennerholm säger: Kariya har mest varit skadad i början, men det är en klasspelare och när han kommer igång lär han göra massor av nytta. Näslund är STOR. Det hoppas jag har framgått, även om jag kan hålla med om att han faktiskt är större i Nordamerika just nu än hemma i Sverige. Han hyllas överallt och anses vara ligan bästa spelare just nu.

StevieY säger: Vilka målvakter tror du kan vara aktuella om Colorado kommer fram till att Aebischer inte håller?

   Mats Wennerholm säger: De målvakter de pratats om i USA är Sean Burke i Phoenix och Olaf Kolzig i Washington, två klubbar som behöver spara pengar. Även Curtis Joseph har nämnts, men jag tror inte att Colorado vill ta över hans kontrakt på åtta miljoner dollar. Samtidigt verkar Colorados general manager Pierre Lacroix tro på unge Aebischer, som absolut inte gjort bort sig så här långt.

säger: Jag ser det som en gåta att Niklas Sundströms NHL karriär inte blev särskilt lyckad. En så komplett och talangfull spelare. Vad tror du är anledningen till att han inte lyckats?

   Mats Wennerholm säger: Han hamnade i fel roll från början och har inte fått chansen att ta sig ur den. Niklas var ju en ganska offensiv spelare under juniortiden, men har fått defensiva roller i NHL. Han är en av mina favoritspelare, men defensiva spelare uppmärksammas inte lika mycket. Dessutom har han inte spelat i särksilt framgångsrika lag.

perre säger: Tror du Robert Nilsson har en framtid i nhl?

   Mats Wennerholm säger: Ja, det ror jag. Han var New York Islanders förstaval i draften och då är man automatiskt en spelare klubben kommer satsa på. Robban har haft det tungt i elitserien i höst, men alla unga spelare har sina svackor. Det är väl första gången det tagit emot för Robban och det är något han måste jobba sig igenom. Men han har tillräcklig talang för att lyckas i NHL.

Sportbladet ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM