Fyra mål av Markus Näslund

Vancouvers svenske stjärna gjorde lagets alla mål vid dramatisk seger i natt

HOCKEY

PITTSBURGH/MINNESOTA/ STOCKHOLM

Säsongen började trögt - men nu har Markus Näslund hittat målet.

Vancouvers lagkapten gjorde samtliga fyra mål i segermatchen mot Pittsburgh (4-3).

- Det är definitivt bra för ditt självförtroende, det är helt säkert. Det visar också att det är viktigt att våga skjuta, säger svensken som nu toppar NHL:s poängliga.

Foto: AP
Avgjorde i förlängningen.

När TT träffade Näslund i slutet av oktober var det en bekymrad man. Han var poänglös under säsongens första tre matcher, och efter sju omgångar stod svensken kvar på tre poäng.

Dessutom hade Vancouver tydliga problem att producera i power play.

- Som målskytt vill du ju göra mål. Men jag hoppas att det lossnar, jag tror det gör det, sade Näslund då.

Toppar poängligan

Och visst har det lossnat.

Efter 27 spelade matcher har svensken svarat för 36 poäng - 15 mål och 21 målgivande passningar. Han toppar NHL:s poängliga en poäng före Washingtons Robert Lang och Colorados Alex Tanguay.

Förra säsongen kom Näslund tvåa i poängligan bakom barndomskompisen Peter Forsberg. Men Näslunds 104 poäng och 48 mål räckte till att bli framröstad som NHL:s bäste av spelarna själva.

Anmärkningsvärt var att av de 48 målen så tillkom hälften i power play. Den här säsongen har han bara gjort två av 15 mål i numerärt överläge - så trots ledningen i poängligan finns fortfarande ett lite sparkapital.

- Lagen har lärt sig hur vi ställer upp i power play, det märkte vi redan i slutspelet i fjol, sade Näslund till TT tidigare under säsongen.

Och han är ännu inte helt nöjd med målproduktionen.

- Jag har inte gjort så många mål som jag vill. Nyckeln är att göra mål i rätt lägen och matchvinnande mål, sade Näslund till Canadien Press.

Hans bästa tid är nu

Men svensken brukar blossa upp som ett adventsljus den här tiden på året:

- Det är sällsynt att en spelare gör alla målen. Men Näslund är en fantastisk spelare som är svår att stoppa. Jag blev överraskad av hans snabba skott, sade Fleury.

Den svenske målkungen, som gjort hat trick vid åtta tillfällen och fyra mål två gånger i NHL, avgjorde matchen 24 sekunder in på förlängningen, framspelad av Mattias Öhlund.

- Det är bra för självförtroendet att göra mål, men viktigare var att vi lyckades vinna trots att vi inte gjorde en särskilt bra match, sade lagkaptenen efteråt.

I Vancouvers mål stod Johan Hedberg och motade 14 skott.

Även Mats Sundin har börjat hitta målet. Han gjorde sitt elfte mål för säsongen och spelade dessutom fram till ett, men hans Toronto förlorade ändå hemma mot S:t Louis med 2-3.

Lars Markusson/TT