Sista chansen

Renberg tar sikte på Stanley Cup: Det ser jäkligt bra ut...

HOCKEY

Mikael Renberg gör braksuccé i stekheta Toronto just nu.

Och det kan vara sista chansen för honom att slåss om Stanley Cup.

Nästa säsong är han förmodligen tillbaka i Luleå - vare sig han vill eller inte.

- Ja, precis allt talar för att det blir lockout i minst ett år, kanske ännu längre, säger Micke.

Foto: Foto: AP

I den form Mikael Renberg är just nu, tillhör han definitivt Sveriges bästa spelare.

Hundra kilo Renberg är nästan omöjlig att stoppa, råstark och med en oerhörd arbetskapacitet och ett hjärta stort som Ontario.

Han gjorde två mål och passade till ett då Maple Leafs slog New York Rangers med 3-1 - Torontos tionde seger på de elva senaste matcherna.

"Det gick riktigt bra"

Och skyttekungen Renberg var tillbaka.

- Ja, det gick riktigt bra, men samtidigt var det första matchen jag fick spela i power play. Det gör mycket. Man får både chanser och självförtroende, säger Renberg till Sportbladet.

- Vi har så många bra forwards i det här laget, men just nu är Alexander Mogilny, Owen Nolan och Joe Niuwendyk skadade. Då fick jag chansen.

För bara några veckor sedan talades det om kris och en konflikt mellan er spelare och coachen Pat Quinn?

- Nej, så har jag aldrig upplevt det. Det blir så mycket snack när det går dåligt här i Toronto. Allt blir uppförstorat. Och det är naturligtvis åt andra hållet då det går bra.

Kontraktet går ut

Men ni spelare hade ett krismöte?

- Nja, krismöte är väl att ta i, men vi spelare samlades efter förlustmatchen mot Edmonton borta den 20 november. Men anledningen var mest att vi var förbannade och besvikna på oss själva. Vi kom överens om att skärpa till oss och spela som ett lag. Sedan dess har vi vunnit tio av de elva senaste. Enda förlusten var mot St Louis på övertid.

Tror ni att ni kan gå hela vägen?

- Det ser i alla fall jäkligt bra ut. Stämningen i laget är bättre än någonsin. Och en sådan som Joe Nieuwendyk har betytt mycket i omklädningsrummet.

Mikael Renberg är inne på sista året på sitt kontrakt och inga nya förhandlingar är aktuella.

- Nej, vi har inte pratat något. Alla ligger lågt just nu och som det verkar blir det ingen NHL-hockey nästa säsong.

- Alla indikationer vi spelare får från spelarfacket är att det kommer att bli en lång konflikt. Minst ett år, kanske ännu längre.

Då spelar du i Luleå nästa säsong?

- Ja, blir det konflikt så gör jag det. Jag har ju dottern i Piteå, så för mig finns inga andra alternativ. Och blir konflikten längre än ett år, vilket många fruktar, så vete sjutton om jag åker tillbaka till NHL. Då blir jag nog kvar i Sverige och Luleå för gott.

Men inget spel i Tre Kronor i World Cup har du antytt?

- Jag kände det redan efter VM i Finland i våras att det var dags att ägna mig mer åt min dotter och mitt privata liv. Det är kul som fan att spela i landslaget, men någon gång måste man säga nej. Så jag är tveksam, även om jag skulle bli uttagen.

Spelar med Sundin

Just nu spelar Mikael Renberg i en kedja med Mats Sundin och Gary Roberts. Den var Torontos klart bästa mot New York Rangers.

Men Sudden fick nöja sig med en passningspoäng.

Den här kvällen var Mikael Renbergs.

Mats Wennerholm