Markus Näslund förtjänar mer respekt

HOCKEY

Vad ska Markus Näslund göra för att bli omtyckt och accepterad i Sverige?

Hur mycket måste han egentligen bevisa?

Ibland undrar man.

Markus Näslund har alltid fått stå i skuggan av sin barndomsvän Peter "Foppa" Forsberg. Allt Markus gjort har Peter gjort lite bättre och så har det sett ut i elitserien, landslaget och i NHL. Det är Näslunds stora förbannelse i dag.

Numera är det en vedertagen sanning att Markus Näslund är nummer två, en looser - oavsett om han jämförs med spelare som Peter Forsberg, Mats Sundin eller Nicklas Lidström.

I folks ögon.

Men faktum är att Markus Näslund är Sveriges bäste ishockeyspelare just nu och måste få den respekt han förtjänar hemma i Sverige.

Två år i rad har Markus Näslund slutat tvåa i NHL:s poängliga och båda gångerna har han varit nära att spräcka den magiska 50-gränsen i målligan.

Alltid nummer två

Förra säsongen blev han vald till NHL:s bäste spelare - av spelarna - och det är ett erkännande så gott som något.

I år ligger han etta i poängligan och leder den viktiga plus/ minus-ligan. Bland annat.

Ändå - när vi pratar om svenska NHL-stjärnor - nämner vi namn som Forsberg, Sundin och Lidström före Markus Näslund. Av bara farten, liksom.

Ni säger kung "Foppa""

Visst, han är fortfarande bäst - när han är frisk. Men att hålla sig skadefri är också en del av sporten. En skadad spelare är ingen bra spelare.

Peter Forsberg har inte spelat en match sedan den 9 november och ingen vet när han är tillbaka.

Ni säger kapten "Sundin""

Visst, han är Torontos bäste spelare och även lagkapten. Ett jätteansvar naturligtvis. Men Markus Näslund är också kapten och en minst lika stor ledare i Vancouver som Sundin är i Toronto.

Ni säger klippan "Lidas""

Visst, han har vunnit priset som NHL:s bäste back tre år i rad, men den här säsongen har inte Lidström svarat upp till de högt ställda förväntningarna.

Nej, Markus Näslund har vuxit och blivit en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna och jag kan inte låta bli att imponeras över hans enorma hårdhet. Han dög inte i Pittsburgh och blev skickad till Vancouver. I Vancouver blev han utfryst av tränaren Mike Keenan, men

i stället för att ge upp och åka hem valde "Macke" att kämpa.

Nu har han fått sin belöning.

En komplett spelare

Markus Näslund har alltid varit duktig i anfallszon.

Vem minns inte hans målorgier redan i juniorlandslaget? Men åren i NHL har gjort honom till en komplett ishockeyspelare.

I dag är han lika mycket målskytt som framspelare. Näslund är den som - precis som Peter Forsberg - tar in pucken i anfallszon och bygger upp spelet. Dessutom är han väldigt bra defensivt.

Så varför tvivla längre?

Varför ska vi fortsättningsvis kalla honom nummer två när han egentligen är nummer ett? Nej, Markus Näslund är Sveriges bäste ishockeyspelare för tillfället och han måste nu också - med svenska ögon - ses som den bäste.

Vad har han mer att bevisa?

Mikael Karlberg och Andreas Jämtin har båda tackat nej till Baltica Cup och förbundskapten Hardy Nilsson har kallat in Joel Lundqvist, Frölunda, och Robert Carlsson, Timrå, som ersättare. Jag är inte förvånad.

41-årige Robert Nordmark, som gjort comeback i Djurgården, lär vara mer aktuell för spel i Tre Kronor än målspottarna Markus Matthiasson och Pelle Prestberg.

Ändå är Nordmark back.

Och dessutom skadad.