Så vände han krisen

Sudden kallade till spelarmöte - då blev det succé: Jag gillar kraven

HOCKEY

För en månad sedan var Toronto hånat efter alla förluster.

Då kallade lagkapten Mats Sundin till ett spelarmöte efter ännu en förlust.

- Vi behövde en attitydsförändring, säger Mats Sundin.

Nu har laget tagit poäng i tolv raka matcher - klubbrekord.

Foto: BILDBYRÅN
MITT I STORMENS ÖGA Tidigare i höstas fick Toronto i allmänhet och lagets kapten Mats Sundin i synnerhet ta emot mycket kritik från media när laget spelade dåligt. Nu är det andra tongångar i hockeystaden.

Mats Sundin är Torontos ledare.

När han pratar lyssnar alla - även om man heter Owen Nolan, Eddie Belfour eller Alexander Mogilny.

20 november var det kris i Maple Leafs. Laget hade inte vunnit på fem matcher och sjönk som en sten i tabellen.

Fansen skrek och det gigantiska mediadrevet i Toronto spydde gala över hockeyspelarna.

Då var det inte lätt att heta Mats Sundin och företräda Maple Leafs.

Sundin tog tag i problemen och efter förlusten mot Edmonton 20 november stängde han dörren till omklädningsrummet och kallade till ett spelarmöte.

Tie Domi, Mikael Renberg och de andra spelarna i Toronto hade fortfarande utrustningen på när Mats samlade laget. Han tyckte det var för många misstag på isen och att laget behövde snacka.

- Vi fick en attitydsförändring i hela laget efter mötet. Nu spelar vi annorlunda, det är mer enkelt och vi lämnar inga spelvändningar till motståndarna, säger Mats Sundin.

Sundins spelarmöte har gett resultat.

Nu är Toronto bäst i hela NHL och det är framförallt Mats Sundin som producerar. Sju mål på de tolv senaste matcherna och Sundin har tagit sig upp på topp tio i poängligan.

"Höga förväntningar"

När Sportbladet pratade med Mats Sundin i går kväll var han givetvis otroligt nöjd.

Hans lag har vänt en negativ trend och mitt i all framgång står den långe svensken från Bromma.

- När det går bra för ett lag är det lätt att vara kapten. Det är tuffare när det bär emot, speciellt i Toronto där alla bryr sig om hockey. Men jag gillar krav och när det hettar till. Det är höga förväntningar som gör att man tänder till, säger Mats Sundin.

När Mats Sundin valdes till lagkapten i Toronto var det många experter som var negativa. En europé som ledare för världens mest kända hockeylag var känsligt och kontroversiellt.

Läser inte tidningarna

Men Sundin har visat att han håller som ledare i ett kanadensiskt omklädningsrum, trots att han är svensk.

- Jag har lärt mig mycket av de kaptener jag haft här i Kanada. Först hade jag Joe Sakic och senare Doug Gilmour. De gjorde stora intryck på mig, säger Sundin.

För en månad sedan skrev tidningarna i Toronto om en spricka i Maple Leafs och att spelarna inte drog jämnt.

- Jag läste aldrig det där. Jag läser för övrigt mycket sällan tidningarna i Toronto. Men jag har hört talas om det och det stämde inte. Vi har god stämning i laget, mycket beroende på att de flesta i laget är ungefär lika gamla och har liknande intressen. Min uppgift är att muntra upp killarna när det bär emot och när det är framgång på framgång gäller det att få killarna att stanna på jorden och inte skena iväg, säger Sundin.

Toronto spelstil skiljer sig något från de flesta andra NHL-lagen. Laget går runt på fyra kedjor där alla få ungefär lika mycket istid. Till exempel i går morse spelade Mats Sundin bara 16 minuter. Många NHL-lag matchar sina stjärnor hårt och lever mycket på en förstakedja.

"Vi kan slå alla lag"

- Bredden är vår styrka. Vi kan gå runt på mycket folk - det gör oss svårslagna. Vi har spelat oerhört mycket på bortaplan den senaste tiden och det känns att vi orkar mer än motståndarna i slutet av matcherna, säger Sundin.

Han vill inte dra några stora växlar på att Toronto är bäst i NHL just nu. Han vet om att allt handlar om slutspelet och blir laget utslaget i första omgången är det strunt samma att laget kom etta i grundserien.

- Jag har svårt att säga om vi är ett bättre lag nu än i fjol. Men vi har vunnit mycket på slutet och det ger självförtroendet. Vi vet att vi kan slå alla lag - det ger styrka, säger Sundin.

I går morse jublade fansen i Canada Air Center. Toronto slog Tampa Bay med 3-0. Det var lagets tolfte match i rad utan förlust och det var nytt klubbrekord. Att sedan Sundin gjorde sin assist nummer 600 och att han blev Torontos fjärde bäste poängplockare genom tiderna var säkert skön bonus för den svenske lagkaptenen.

Nästa vecka är det julafton. Men för Sundin blir det ingen Kalle Anka, glögg eller julskinka.

- Vi har match den 23 hemma och sedan spelar vi i New York den 26 december. Brorsan Per kommer över, men i övrigt blir det nog inget direkt julfirande, säger Mats Sundin.

Inledde bedrövligt - nu har Toronto tolv raka utan förlust

Tomas Ros