Alla hyllar Z: Oerhört bra

Gjorde tre poäng i sin comeback: Imponerande

HOCKEY

Natten till i går gjorde Detroits Henrik Zetterberg, 23, comeback efter sex veckors frånvaro.

Om det blev succé?

Det blev mer än så.

- Men det viktigaste var ändå att foten höll, säger han.

Detroitjubel.

Den 4 november - borta mot Vancouver - fick Henrik Zetterberg en slashing av hemmalagets back Bryan Allen. Smällen tog så illa att han bröt ett ben ovanför den högra fotknölen.

Natten till i går var det äntligen dags för comeback. Henrik Zetterberg fanns med i Detroits laguppställning - för första gången på 21 matcher - när laget spelade hemma i Joe Louis Arena mot San José Sharks.

Meningen var att han skulle matchas in lugnt.

- Det blir inte så många byten, sa assisterande tränaren Barry Smith efter värmningen på förmiddagen.

Det blev mer än så.

Spelade 19 min

Henrik Zetterberg spelade 19 minuter och 21 sekunder - en minut mer än vad han hade i snitt förra säsongen. Totalt blev det 27 byten och Z var inne i både numerära över- och underlägen i matchen.

- Han är en oerhört skicklig spelare och det gör att det inte märks att han varit borta så länge, säger stjärnan Brendan Shanahan.

Henrik Zetterberg gjorde ett mål och hade två assist när Detroit vann matchen mot San José med 3-2. Dessutom utsågs han till matchens bästa spelare. Brendan Shanahan avgjorde i förlängningen - på passning av Zetterberg.

- Det kändes bra, framförallt kändes foten bra och det var det absolut viktigaste, säger Henrik Zetterberg till The Detroit News.

- Sedan är det givetvis bra för självförtroendet att få göra mål i comebacken.

Henrik Zetterberg vill hylla sin lagkamrat och kompis Pavel Datsyuk, 25, som den här säsongen fått sitt stora genombrott i NHL.

Han gjorde det viktiga kvitteringsmålet när 19 sekunder återstod av matchen - på pass av Z.

- Om han inte är den bäste spelaren i ligan, så är han i alla fall en av dem. Det är ett nöje att få spela i samma lag som Pavel. Han har en talang, som få andra i den här ligan.

Detroits svenske stjärnback Nicklas Lidström är minst lika imponerad av Henrik Zetterbergs comeback.

Lidström imponerad

- Jag vet ju att han är bra, men att han skulle vara så här bra efter sin skada är imponerande. Det syntes absolut inte att han varit borta, säger Lidström till Sportbladet.

- Men har man talang så har man. Det sitter i blodet.

I går hade Detroit spelledigt, men redan i natt är det dags för Henrik Zetterberg att kliva in på isen igen när laget spelar hemma mot Chicago.

Patrik Thornéus