Tommy Salo – sämst i NHL

Svensken är iskall - i botten av målvakts-
statistiken

HOCKEY

För några år sedan var han en av NHL:s och världens hetaste målvakter.

Nu är Tommy Salo iskall.

32-åringen är sämst i hela NHL - om man ser till statistiken.

Foto: AP
TUNG SÄSONG Tommy Salo är sämst i hela NHL – sett till statistiken.

Medan de finska målvakterna gör succé i NHL går det tyngre för de svenska. Mikael Tellqvist spelar i farmarlaget och Johan Hedberg är skadad.

Tittar man på statistiken - något som nordamerikanerna ofta gör - är Tommy Salo sämst i NHL.

Salo petad

32-åringen från Surahammar var ordinarie i Edmontonmålet när säsongen startade. Men efter skador och ett darriga insatser har 27-årige Ty Conklin tagit över som förstaval. På de senaste sex veckorna har Salo bara vaktat målet i tre matcher.

Och när NHL-spelarna nu får fira jul är statistiken dyster att skåda för Salo, en av Sveriges främsta målvakter genom tiderna.

Sett till räddningsprocenten är Tommy Salo sämst av alla målvakter med 86,7 procent. Calgarys finske målvakt Miika Kiprusoff toppar med 94,1.

Kollar man till antalet insläppta mål per match ligger Salo 42:a av 43 målvakter. Även här leder den förre AIK:aren Kiprusoff.

- Tommy är inte så dålig som siffrorna visar. Han har haft otur och har inte fått hjälp av sina medspelare. I mina ögon är han fortfarande en världsmålvakt, säger Miika Kiprusoff till Sportbladet.

Varken Johan Hedberg eller Mikael Tellqvist finns med i statistiken då det krävs att man spelar minst en tredjedel av det totala matchantalet.

Daniel Brändh

ARTIKELN HANDLAR OM