Bäst i buren - finska lejon

Miika Kiprusoff etta i NHL: Tiden i AIK har hjälpt mig i karriären

1 av 2 | Foto: AP
STOPPAR ALLA PUCKAR Efter ett par tunga säsonger i San Jose har finländaren Miika Kiprusoff fått mer speltid i nya klubben Calgary. Och vilket spel det varit. Kiprusoff är NHL:s bäste målvakt denna säsong.
HOCKEY

För en månad sedan satt han på bänken i San Jose.

Nu är plötsligt Miika Kiprusoff, 27, NHL:s bäste målvakt och har fått hela Calgary att börja hoppas igen.

- Visst har det gått bra, men jag siktar hela tiden på spela bättre, säger den förre AIK:aren till Sportbladet.

Anrika Calgary Flames har nått slutspel på sju år och årets säsongsöppning tydde inte på att det skulle gå vägen i år heller.

Laget förlorade tio av de inledande 17 matcherna och var ett bottenlag i NHL.

En dryg månad senare är läget annorlunda.

Calgary har bara förlorat två av de 15 senaste matcherna och ligger nu tvåa i sin division. Och plötsligt lever drömmen om ett Stanley Cup-slutspel igen.

Anledningen stavas Miika Kiprusoff.

Finländaren, som spelade för AIK i elitserien 1996-98, köptes in i november från reservbänken i San Jose och har gjort stor succé i Calgary.

Statistiken talar sitt tydliga språk: Miika Kiprusoff är NHL:s bäste målvakt just nu. Han leder de två viktigaste målvaktsligorna i NHL - räddningsprocenten och insläppta mål per match - klart.

"Vi har ett starkt försvar"

På de 13 matcher han har spelat har han bara släppt in 19 mål och har en räddningsprocent på höga 94,3. Bara tre gånger har finländaren släppt in mer än ett mål i en match, bara en gång mer än två. Imponerande.

- Siffrorna är bra, men det handlar inte bara om siffror. Jag tar en match i taget och får titta få statistiken efter säsongen. Jag hoppas att de är lika bra då, säger Miika Kiprusoff till Sportbladet.

Vad är anledningen bakom din succé?

- Vi har ett ungt, bra lag och framför allt ett mycket starkt försvar. Jag kom rätt in från början här och har fått spela mycket.

Att spela är inte något som Kiprusoff har varit van att göra mycket de senaste åren.

Efter sina två säsonger i AIK, där han var en stor profil i elitserien, spelade han ytterligare en säsong i TPS Åbo innan han tog chansen att sticka till San Jose för drygt fyra år sedan.

Känner starkt för AIK

Där fick han bara spela sporadiskt. De två första åren tillbringade han enbart i farmarlaget Kentucky och under de senaste två säsongerna spelade han totalt 47 matcher. I höstas kom han aldrig in för San Jose.

- Tiden i AIK har hjälpt mig komma dit jag är i dag. Jag fick arbeta hårt, men det hjälpte mig att ta ett stort steg framåt i min karriär. Det är tråkigt att det inte går så bra för dem längre, jag känner starkt för klubben, säger han.

- Jag var ung när jag kom dit, och det känns som om det var där allt började.

I dag finns det ingen i Nordamerika som ifrågasätter Miika Kiprusoffs kvalitéer som målvakt.

I hemmamatchen mot Edmonton natten till i går, blev Kiprusoff på nytt utsedd till matchens bästa spelare. Han var fenomenal i målet, motade 30 skott och vann målvaktsmatchen mot Tommy Salo, som enligt statistiken är en av ligans sämsta målvakter.

- Tommy är inte så dålig som siffrorna visar. Han har haft otur och inte fått hjälp av sina medspelare. I mina ögon är han fortfarande en världsmålvakt.

"Jag älskar Calgary"

I Calgary hyllas Kiprusoff som en hjälte och publiksiffrorna har ökat i massor sedan han kom dit och klubben började spela bättre. Publiksiffran mot Edmonton, 18 389, var den högsta på fem år.

- Jag älskar Calgary. Hockeykulturen är underbar. Folket längtar efter ett slutspel.

I år ser det ut som om deras drömmar kan bli en verklighet.

Tack vare en finländare som på en dryg månad gått från att vara reservmålvakt i Kalifornien till att vara NHL:s hetaste målvakt.

Toppar båda listorna för målvakter i NHL

Tio målvakter från Finland spelar i Nordamerika

Längre ned på sidan: mer fakta om målvakterna och de från Finland som vaktar målen i Nordamerika.

Daniel Brändh

ARTIKELN HANDLAR OM