Så blev Foppa, Sundin, Näslund och Lidström bäst i världen

Näslunds pappa: Jag har sökt sanningen bakom framgången

1 av 4
Lidström.
HOCKEY

Peter Forsberg, Markus Näslund, Mats Sundin och Nicklas Lidström heter fyra av världens bästa hockeyspelare.

Men varför har just dessa killar lyckats?

Sture Nääslund - pappa till Markus - har sökt sanningen bakom framgångarna.

- Det finns många beröringspunkter, säger Sture Nääslund till Sportbladet.

Svensk hockey - framförallt på juniorsidan - har tappat mark och ishockeyförbundet med utvecklingschefen Tommy Boustedt i spetsen söker förklaringar. Bland annat har det gjorts en stor juniorutredning, som presenterades tidigare i år.

Samtidigt pågår andra arbeten.

Sture Nääslund - pappa till Vancouvers stjärna Markus Näslund och ungdomstränare i Ångermanland - har fått i uppdrag att undersöka de bästa NHL-spelarnas bakgrund.

- Jag har jobbat i ett år ungefär. Jag har intervjuat spelarna, deras föräldrar, deras tränare, deras NHL-coacher" Ja, jag har verkligen försökt söka sanningen bakom framgångarna, säger Sture Nääslund.

Och fortsätter:

- Tanken är att vi ska försöka se om det finns några gemensamma nämnare. På det sättet kanske vi kan hjälpa ungdomar i framtiden. Dom här killarna har lyckats och deras väg till toppen verkar ju vara rätt.

- En viss fingervisning ger det i alla fall.

Liknande uppväxt

Sture Nääslund konstaterar att Mats Sundin, Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Markus Näslund - spelarna han tittat på - alla har en liknande uppväxt.

I februari i år startade han arbetet och någon gång i sommar är det tänkt att allting ska sättas på pränt och ges ut till alla klubbar i Sverige.

- Men det här är bara en liten del i hela jobbet. På hockeyförbundet jobbar man intensivt för att hitta förklaringar till att svensk hockey tappat mark.

Vad är det som har gått snett?

- Det finns säkert flera orsaker, men jag är rädd för att vi i bland slagit oss för bröstet och tyckt att vi varit så bra, att vi glömt bort att utveckla oss.

- Jämfört med Ryssland och Nordamerika har vi en oerhört mycket mindre krets att plocka spelare ifrån. Våran styrka har alltid varit att förädla dom talanger som kommer fram. Vi har varit bra på det och det hoppas jag att vi ska bli i framtiden också, säger Sture Nääslund.

Hockeystjärnornas gemensamma nämnare

Patrik Thornéus