Kung Sundin i rekordform

Superstjärnan: Jag skulle kunna göra allt för att få vinna Stanley Cup med Toronto...

HOCKEY

Mats Sundin är rekordhet just nu.

I går morse slog han ännu ett NHL-rekord.

Flest mål i overtime.

– Just nu bryr jag mig inte om rekord. Sånt kan jag titta tillbaka på när min karriär är över, säger Mats Sundin.

Foto: REUTERS
Bäst Toronto jublar sedan lagkaptenen Mats Sundin avgjort i overtime.

Matchen mellan New York Rangers och Toronto i går morse blev en spännande uppgörelse. Den gick till förlängning efter 5–5 vid full tid. Mats Sundin hade varit relativt anonym i matchen. En assist och några skott på mål var hans facit.

Men Sundin älskar matchavgörande moment och 85 sekunder innan slutet lurade han en back – kom in från målvaktens högerkant och gjorde som han brukar – mål.

– Jag tittade upp och såg att jag inte hade någon att passa. Bestämde mig för att skjuta och jag siktade på det femte hålet, det mellan benen på målvakten. Jag såg faktiskt inte att det blev mål förrän jag åkt förbi målvakten, säger Mats Sundin till Toronto Star.

Född till matchvinnare

För Mats Sundin var det mål nummer 13 i overtime i NHL-karriären.

Det är tangerat NHL-rekord. Lägg därtill att det var matchavgörande mål nummer 81 i karriären så förstår man att det inte är någon tillfällighet att Sundin håller sig framme när det gäller.

Så har det alltid varit för Mats Sundin.

I första och hittills enda slutspelet med Djurgården 1990 gjorde han sju mål på åtta slutspelsmatcher. Noterat är att han inte hade en enda assist. Han sköt direkt och var på rätt ställe vid rätt tidpunkt – något som hängt med Sundin hela karriären.

I VM.

I OS.

Och definitivt i NHL.

Han är på väg att bli Torontos främsta spelare genom tiderna. Coach Pat Quinn har alltid trott på den långe svensken från Bromma/Sollentuna.

När han bytte till sig Sundin mot populära Wendel Clark 1994 rasade Toronto-fansen.

Nu ångrar ingen bytet.

Quinn befordrade senare Mats Sundin till lagkapten – den förste från Europa i Toronto.

– Mats har alltid varit en stor ledare. Han vet även hur man gör viktiga mål. För mig är spelare som kan göra viktiga mål ett steg högre på rankningen, säger Quinn till Toronto Star.

16 matcher i rad

Med Mats Sundins målform har hela Toronto lyft sig. Laget hade innan nattens förlust mot New York Islanders 16 matcher i rad med poäng, tangerat NHL-rekord. Lägg därtill att laget har flest poäng i hela ligan, trots att flera spelare som Alexander Mogilny saknas på grund av skador.

Men det är en sak att vara bra i grundserien. Allt handlar om slutspelet. Där har Toronto inte gått hela vägen på 36 år. Det är också nästan rekord – bara Chicago har spelat fler år utan att få lyfta bucklan.

– Jag skulle kunna göra allt för att få vinna Stanley Cup med Toronto. Och jag är inte intresserat av att vinna med något annat NHL-lag, det är Toronto som gäller, har Sundin sagt till Sportbladet tidigare.

Tomas Ros