Denver Post: När Forsberg gör mål vinner Colorado

”Han gör alla omkring honom bättre”

HOCKEY

Hur stor är Peter Forsberg?

Denver Posts hockeyexpert Adrian Dater har svaret.

- När Forsberg gör mål har Colorado vunnit 83 procent av matcherna. Det visar hur viktig han är, säger Dater.

Adrian Dater har bevakat Colorado Avalanche sedan laget flyttade till Denver 1995. Han ser 80 procent av lagets matcher i grundserien, ungefär, och samtliga i slutspelet.

Givetvis var han på plats i Pepsi Center när Peter Forsberg gjorde comeback i går morse. Forsberg var inblandad i 2-2-målet. Ett mål som betydde att matchen avgjordes i förlängningen till Colorados fördel.

- Forsberg är en spelare som gör alla omkring honom bättre. Han spelar inte för att få bra individuell statistik, som en del andra stora spelare gör. Forsberg tänker på laget. Det är bara lagstatistik som gäller när man pratar med honom, säger Dater.

I NHL finns statistik för allt - från gjorda poäng ned till bagateller som antal byten och olika typer av vinstprocent.

En siffra som kanske mer än någon annan visar Forsbergs värde för laget är den som visar vinstprocent när han gjort mål.

- Colorado har vunnit 110 av 146 matcher sedan 1995 när Forsberg gjort ett mål. Det gör en vinstprocent på 83. Det visar hur viktig han är, säger Dater.

Denver Posts hockeykännare påpekar dock att Avalanche haft framgång även utan Forsberg.

- De vann Stanley Cup 2001. I finalen och semifinalen spelade de utan Forsberg och trots det vann laget titeln. Men hade Forsberg varit med hade de vunnit enklare, säger Dater.

Tomas Ros