Fyra blågula i Red Wings

Kronwall hoppas få stanna i Detroit

HOCKEY

Lidström, Holmström, Zetterberg och Kronwall.

För första gången den här säsongen har alla fyra svenskar spelat samtidigt i stjärnlaget Detroit Red Wings.

- Nu vore det kul om Stefan Liv kom hit också, säger Henrik Zetterberg.

Den svenske landslagsmålvakten är draftad av Detroit men det lär ändå dröja innan han åker dit. Men i söndagens bortamatch mot Chicago - förlust med 0-3 - fanns fyra svenskar på isen. Det senaste årtiondets framgångsrikaste NHL-klubb är ett svensklag och vid ett fåtal tillfällen tidigare har det Red Wings ställt upp med fyra svenskar samtidigt.

Den här säsongen har dock de blågula spelarna varit skadedrabbade och för bara några veckor sedan var Nicklas Lidström ensam svensk. Tomas Holmström var skadad i höger axel, Henrik Zetterberg hade brutit benet och Niklas Kronwall spelade fortfarande i farmarlaget Grand Rapids i Minneapolis.

Bra placeringsförmåga

Men så skadade Red Wings back Chris Chelios ena knät och Kronwall flyttades upp.

- Ibland får man vara tacksam att spelare blir skadade så att man får chansen, säger Kronwall till TT.

Den 22-årige svensken har tagit chansen när han fått den. Han har fått mycket istid och tränaren berömmer hans placeringsförmåga. Och det finns saker i NHL som imponerat på den förre djurgårdaren.

- Inget ont om farmarligorna, men den individuella skickligheten på spelarna är mycket bättre här. Framför allt gäller det passningsmottagningen. Det tar inte lika lång tid att få kontroll på pucken och skicka den vidare som det gör i farmarligan eller elitserien.

Oväntat pass

Det har blivit ett par passningspoäng för Kronwall sedan debuten mot Buffalo i mitten av december. På den senaste målpassningen ordnade Zetterberg en poäng mot Minnesota på annandagen.

- Det är inte det snyggaste målet jag gjort. Jag sköt fem meter utanför, men den tog på en back och i mål, säger Zetterberg och kan inte låta bli att skicka en gliring till Kronwall.

- Men det var en dålig pass från Kronwall. Därför missade jag skottet.

- Passningen var på väg mot långsidan men hamnade hos Zetterberg, förklarar Kronwall.

- Jag tycker nog att det verkar som om man får poäng för lite vad som helst här.

Har fått smak på NHL

Frågan är om matchen mot Chicago var Kronwalls sista på ett tag. Det talas om att Chris Chelios ska göra comeback mot Atlanta på nyårsafton.

- Det är sagt så men man får se hur det går från dag till dag. Säger dom inget så kör jag på.

Annars väntar Minneapolis och Grand Rapids. Där har Kronwall kvar sin lägenhet och det var där han firade jul tillsammans med norrmannen Anders Myrvold och mamma som är på besök.

- Men jag har fått smak på NHL och det är klart att jag hoppas kunna peta någon av dom andra.

- Det gått bra för Kronwall, han har varit en av de bästa backarna den senaste tiden, berättar Zetterberg för TT.

Starkare än någonsin

Zetterberg var tillbaka efter sitt benbrott redan mot San José i mitten av december och gjorde succé direkt. Han låg bakom alla tre målen när Detroit vann med 3-2 i sudden death.

- Jag hade flyt i första matchen och allt stämde. Den matchen mot San José är en av de bästa jag gjort.

Sedan har det bara flytit på och läkningen verkar ha gått helt perfekt.

- Jag känner inte det allra minsta av skadan. Jag trodde jag skulle ha tappat i styrka men det känns snarare som att jag är starkare.

Tomas Holmström gjorde sin första match på en månad mot Chicago efter att ha missat 15 raka matcher på grund av axelskadan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM