Detroit värvar poängkungen

Lidström: Nu ökar vår chans att vinna Stanley Cup

1 av 2 | Foto: AP
LANG BYTER BOTTEN MOT TOPPEN Robert Lang (till höger) byter bottenlaget Washington mot Detroit, som nu blir en allt hetare kandidat till Stanley Cup-titeln.
HOCKEY

Han är NHL:s poängkung trots att han spelat i ett av ligans absolut sämsta lag.

Nu byter Robert Lang, 33, Washington mot mäktiga Detroit.

- Vår chans att vinna Stanley Cup ökar nu, säger Detroits stjärnback Nicklas Lidström till Sportbladet.

Först gick Jaromir Jagr till New York Rangers, sedan Peter Bondra till Ottawa. I går lämnade nästa stjärnspelare Washington Capitals.

NHL:s poängkung Robert Lang, 33, bytte bottenlaget mot Detroit, en av favoriterna till att vinna Stanley Cup.

Tjecken kom till Washington som en free agent inför förra säsongen och har varit en av lagets främsta spelare. För tillfället leder han också NHL:s poängliga efter 74 poäng på 63 matcher.

En av anledningarna till att han lämnar Washington är lagets usla ekonomi. Klubben är redan borta från slutspelet och låter Lang gå för att slippa betala hans lön.

- Vi kunde inte ha önskat oss mer av Robert Lang. Han har varit en fenomenal spelare. Vi ser honom som den bästa free agent som klubben någonsin har värvat. Nu har vi gett Robert en chans att vinna Stanley Cup, säger Washingtons general manager George McPhee.

Gör debut i morgon

Lang, som var med och vann OS-guld med Tjeckien 1998, flyger till Detroit redan i dag och gör debut redan i morgon när Detroit möter Philadelphia.

- Lang är en otrolig förstärkning, en väldigt bra spelare. Han är en playmaker som är bra på att hålla i pucken. Nu blir vi starkare framåt och hitta luckor, säger "Lidas".

Detroit, som är NHL:s bästa lag just nu, har efter att Sergej Fedorov och Igor Larionov lämnat klubben letat efter en ny center, och meningen är att Lang ska lyfta laget ytterligare.

"Han vinner poängligan"

Tjecken kan räkna med mycket speltid i Detroit och med de spelarna han kommer att få runt omkring sig nu torde hans chanser att hålla undan i poängtoppen öka.

- Han är en toppspelare och jag tror att han kommer att vinna poängligan nu, säger Lidström.

Washington får i utbyte mot Lang farmalagsspelaren Tomas Fleischmann och två av Detroits draftval i sommar.

Lite tröst för hopplösa Capitals: i natt gjorde Michael Nylander, 31, sin första match för säsongen. Han bröt benet strax innan premiären, men är nu tillbaka.

Daniel Brändh