Snart kan bucklan vara din, Sundin

Torontos supervärvningar kan göra drömmen om bucklan sann

HOCKEY

Så kommer då den tid på hockeysäsongen, då man känner sig totalt kluven.

Samtidigt som jag vill att våra svenska stjärnor ska komma hem till VM, önskar jag att alla går så långt som möjligt i Stanley Cup.

För alla NHL-svenskars dröm är att lyfta Stanley Cup-bucklan.

Och nu tror jag faktiskt att det är Mats Sundins tur att bli historisk.

BUCKLAN I SIKTE Mats Sundin och Toronto har kanonläge i Stanley Cup, tror Sportbladets Mats Wennerholm.

Jag vet att jag tvivlade på att Sudden någonsin skulle få lyfta en Stanley Cup-pokal tidigare i vinter.

Men det var innan Toronto bytte till sig stjärnbacken Brian Leetch från New York Rangers, hämtade dit rutinerade Ron Francis från Carolina och dammade av hockeypensionären Calle Johansson.

Man såg inte bara till snittåldern i truppen blev NHL:s äldsta. Klubbledningen fixade också ovärderlig rutin till laget.

Jag tvivlade på vad Calle Johansson att tillföra, men 37-åring har förvånat mig lika mycket som alla andra.

Han avslutade grundserien med att spela fram till tre av Torontos sex mål borta mot Ottawa (6-0) i sista omgången - samma Ottawa som man nu möter direkt i åttondelsfinalen. Det garanterar att minst en svensk storstjärna slås ut direkt. Daniel Alfredsson i Ottawa ligger sämst till i mina ögon.

Toronto har hittat rätta mixen och har en toppmålvakt i Ed Belfour.

Vancouver försvinner direkt

Det har varken Colorado eller Vancouver, två andra svenskklubbar som jag inte alls tror på i slutspelet.

Möjligen kan Colorado gå långt om Tommy Salo får chansen och gör en "Lillehammer", som då han avancerade från tredje- till förstemålvakt i Tre Kronor och blev guldhjälte i OS.

Jag var över i Toronto för två veckor sedan och träffade Salo och det var länge jag såg honom så harmonisk och fokuserad.

Apropå målvakter så är det väl ett av problemen för Hardy och Ulf Dahlén inför VM.

Det ser ut som de måste satsa på en inhemsk målvakt inför VM.

Jag tror nämligen att Salo och hans Colorado kommer att överleva tillräckligt länge för att VM ska vara kört för honom och Peter Forsberg.

Och jag är tämligen säker på att Toronto inte kommer att släppa iväg Mikael Tellqvist till VM, som de gjorde i fjol.

Ed Belfours ljumskar är alltför sköra för att Toronto ska våga vara utan en tredjemålvakt i slutspelet. Inte bara för Belfour kan gå sönder, utan mer för att han inte kan träna. Toronto behöver två målvakter på sina träningar.

I fjol fick Tellqvist dispens att spela VM, men hade något hänt Torontos målvakter hade klubben kallat tillbaka honom omedelbart.

Tre givna backar - men kommer de?

Nu blev det aldrig så, då Toronto åkte ut och Sudden kom till VM i stället. Men den här gången ska vi inte räkna med det, inte heller att Peter Forsberg kommer.

Bäst för VM-truppen är naturligtvis att Vancouver åker ut direkt. Nu vet jag inte hur pigg Markus Näslund är på att spela VM, men tvillingarna Henrik och Daniel Sedin är en klar förstärkning och framförallt Mattias Öhlund, säsongens bäste back i Vancouver.

Av de redan utslagna NHL-svenskarna ser jag tre backar som borde kliva rakt in i VM-truppen, Mattias Norström (Los Angeles), Dick Tärnström (Pittsburgh) och Daniel Tjärnqvist (Atlanta). De två förstnämnda bör ju vara givna i truppen till World Cup.

På forwardssidan ser det tunnare ut. Hur bra är Floridas Kristian Huselius, numera? En klar publikfavorit, men han har haft en tung säsong.

Sportbladet tippar åttondelsfinalerna i Stanley Cup

Längre ned på sidan: Sportbladet tippar åttondelsfinalerna i Stanley Cup.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM