Vokoun - den nya skräcknollan

Nashvilles målvakt kan sänka Detroits svenskar: Det är helt underbart

HOCKEY

I fjol hette spöket Jean-Sebastien Giguere.

I år är det en ny målvakt som håller på att slå Detroit ur kampen om Stanley Cup - Nashvilles Tomas Vokoun.

- Slutspel är kul och jag har jätteroligt, säger Vokoun.

Foto: GETTY IMAGES
STOPPAR ALLT Tomas Vokoun är i sitt livs form. Här stoppar han Tomas Holmström framför målet. I de två senaste matcherna är det Vokoun som hindrat Detroits stjärnor från att få en enkel resa till Stanley Cup-kvartsfinalen. Nu står det 2-2 i matcher - och Detroit befarar en ny mardröm som i fjol.

Förra året sänkte Anaheims målvakt Jean-Sebastien Giguere storfavoriten Detroit redan i den första omgången av NHL-slutspelet. Unge Giguere storspelade i kassen, stjärnspäckade Detroit föll i fyra raka matcher och lilla Anaheim tog sig hela vägen till en Stanley Cup-final.

Viktigt se pucken

Historien håller på att upprepa sig, nu med en annan levande mur i huvudrollen.

Nashvilles burväktare Tomas Vokoun har tagit 82 av 83 skott och bara släppt in ett enda mål på de senaste sex perioderna mot Detroit.

- Visst tillåter vi Detroit att skjuta ofta, men huvudsaken är att jag kan se skotten. Ser jag pucken så tar jag den, säger den 27-årige Vokoun.

Nashville spelar NHL-slutspel för första gången i klubbens historia och gör det beundransvärt. Tack vare Vokouns vältajmade formtopp har Predators vunnit de två senaste möten mot Detroit - båda på hemmais. Det är därmed kvitterat till 2-2 i en matchserie som på förhand enbart skulle handla om Red Wings.

Firar efter match sju

Nu riskerar Detroitsvenskarna Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström, Tomas Holmström och Niklas Kronwall att få välja mellan en tidig semester eller VM-spel för Tre Kronor i Tjeckien.

- Det är helt underbart, jag är oerhört lycklig. Supportrarna är otroliga och det här är den bästa upplevelsen sedan min ankomst till Nashville. Men nu gäller det att hålla fötterna på jorden. Det är bättre att fira efter en sjunde och avgörande match, säger Tomas Vokoun som fick förtroendet att vakta Nashvilles kasse i 73 av lagets 82 matcher under grundspelet.

Den tjeckiske landslagsmannen har tillhört Nashville sedan 1998 och gör sin sjätte säsong i klubben. Hans stabila målvaktsagerande har gett honom plats i årets All Star-match - och kan nu ta Nashville Predators till den andra slutspelsomgången.

Sportbladet granskar målvakterna i Stanley Cup – Khabibulin bäst hittills

Statistiken gäller till och med matcherna 14 april.

Längre ned på sidan: Sportbladet granskar målvakterna i Stanley Cup – Khabibulin bäst hittills (till och med 14 april)

Emir Osmanbegovic