NHL-stjärnan lejde en mördare

Danton riskerar fängelse i tio år – pojkvännen gillrade fälla med FBI

1 av 2 | Foto: AP
Mike Danton (mitten) i aktion för Blues. Han gjorde sju mål under säsongen.
HOCKEY

NEW YORK

Hans pojkvän hotade att avslöja att han var homosexuell.

Då bestämde NHL-stjärnan Mike Danton sig för att döda pojkvännen.

- Han bad mig hitta en mördare, säger en väninna.

St. Louis Blues forward Mike Denton, 23, sitter häktad, misstänkt för att ha försökt arrangera mordet på sin sambo och pojkvän.

Anledningen var att pojkvännen och hockeystjärnan hamnade i gräl.

Det slutade med att pojkvännen hotade att avslöja hemligheter "gällande Dantons promiskuitet och alkoholanvändning", enligt FBI-rapporten.

Danton är inte öppet homosexuell, en läggning som inte är speciellt accepterad i NHL.

- Denton bönfallde honom att inte gå till Blues ledning och förstöra hans karriär. Mannen hotade då att lämna Danton, skriver FBI.

Bröt ihop i telefon

Pojkvännen kände sig hotad av hockeystjärnan och gick till polisen. FBI inkallades och arrangerade en fälla för hockeyspelaren.

Pojkvännen fick i uppdrag att ringa upp Danton, ett samtal som bandades av FBI och som ligger till grund för häktningen.

Vid samtalet frågar pojkvännen varför han vill döda honom.

- Danton bröt då ihop och började gråta. Han förklarade att han kände sig pressad in i ett hörn och kände att mannen tänkte lämna honom. Därför bestämde han sig för att döda honom, skriver FBI.

Gripen för medhjälp är väninnan Katie Wolfmeyer, 19.

Hon ombeddes av Danton att hitta en mördare, vilket hon också gjorde. Han var beredd att betala 10 000 dollar (76 000 kronor) för mordet, enligt FBI.

Wolfmeyer tog mördaren till hockeystjärnans lägenhet. Men vid det laget samarbetade även mördaren med FBI, enligt tidningen St Louis Dispatch. Han bandade samtalet där mordet arrangerades.

Greps i fredags

Danton greps i fredags kväll i San Jose, Kalifornien, där Blues gjorde sin sista match för säsongen efter att ha fått stryk mot San Jose Sharks. St Louis Blues lagledning vill inte kommentera händelserna, men Dantons agent Dave Frost säger:

- Vi har inte alla fakta än. Jag pratade med Mike. Vi stöder honom fullständigt och tänker stå bakom honom. Men tveklöst är det så att det inte hade någonting att göra med droger eller alkohol. Han är en bra grabb. Han är verkligen det, säger Frost.

Danton, som tidigare hette Mike Jefferson, avstängdes två gånger av sitt förra lag New Jersey Devils. Han såldes till St. Louis i juni förra året. Han gjorde sju mål och 12 poäng under årets säsong och satt 141 minuter i utvisningsbåset.

Tidigare har det inte varit känt att han är homosexuell.

Ironiskt nog är det nu han själv som outat sin största hemlighet genom att hamna i klammeri med rättvisan. Brottet kan ge minst tio års fängelse och 1, 9 miljoner i böter.

Fredrik Virtanen