Foppas show

Tre poäng, nytt rekord och Colorado vidare till kvartsfinal i natt

HOCKEY

Ett mål och två assist.

Nytt Stanley Cup-rekord.

Och så matchens lirare.

Peter Forsberg dominerade isen - som vanligt.

Peter Forsberg gjorde tre poäng i natt och utökade sin svit. Elva raka slutspelsmatcher med poäng av Foppa.

I ett fullsatt Pepsi Center i Denver visade snart 31-årige Peter Forsberg inga tecken på ålderskrämpor .

Tvärtom - skridskoåkningen var vassare än på länge, kroppsfinterna var vältajmade och passningarna så precisa att det bara small på kedjekamraternas klubblad.

Och blicken talade om att Foppa hade roligt på isen.

Det var vid ställningen 2-1 i den sista perioden som Forsberg inledde showen.

0.42, 3-1: Foppa fick pucken i mittzon, fintade vänster och trampade sedan runt Dallasförsvararen Chris Therien. Med en till synes harmlös backhand lurade sedan Forsberg Dallas målvakt Marty Turco.

Två assister

9.08, 4-1: Forsberg snurrar runt i Dallas försvarszon med pucken och hamnar till sist bakom målet. Där tar nykomlingen Marek Svatos tag i pucken och serverar Milan Hejduk öppet mål.

15.04: 5-1: I ett desperat försök att komma ikapp chansar Dallas och plockar ut målvakten redan 14.45 in i tredje perioden. Det straffar sig när Forsberg hittar Joe Sakic i mittzonen. Sakic slår lätt pucken i det öppna målet.

I och med sina poäng tangerade Sveriges mest meriterade hockeyspelare ett Stanley Cup-rekord. Nattens slutspelsmatch var den elfte raka där Peter Forsberg noterades för poäng.

Ett rekord han delar med New York Rangers Jaromir Jagr som gjorde samma bedrift i slutspelet 1995-1996. I Foppas svit ingår fem mål och nio assist, totalt 14 poäng.

Hyllar sin lagkamrat

Efter matchen utsågs han till matchens lirare.

- Vi spelade riktigt bra i dag, sa Forsberg till ABC direkt efter matchen. Abby (David Aebischer, Colorados målvakt) har räddat oss i flera matcher och verkligen spelat bra.

Vid sidan av Forsberg stod nykomlingen Marek Svatos för sitt genombrott i NHL. Svatos spelade fram till tre av Colorados mål i samma kedja som Peter Forsberg och Milan Hejduk.

- Jag visste inte så mycket om honom förut. Han har varit skadad under säsongen men gjorde en hel del poäng på försäsongslägren. En liten kille, men han är inte rädd och går alltid på mål, sa Foppa om sin nye kedjekamrat.

Nu väntar antingen Calgary eller Vancouver i kvartsfinalen.

Och om vinnarskallen Foppa får sin vilja igenom blir det en munsbit på vägen mot en ny Stanley Cup-titel.

Elva raka slutspelsmatcher med poäng av Foppa

Lars Nilsson