Han är hetast i Stanley Cup

Fredrik Modin leder poängligan: Jag vet inte varför det lossnat nu

HOCKEY

Peter Forsberg, Mats Sundin, Markus Näslund och Daniel Alfredsson i all ära, men den hetaste svensken i Stanley Cup är ingen av dem.

Nej, han heter FREDRIK MODIN.

Han leder den totala poängligan i slutspelet.

- Mycket handlar om självförtroende. Sedan spelar jag i ett ruggigt bra lag, säger Modin till Sportbladet.

Namn: Fredrik Modin. Ålder: 29 år. Född: 8 oktober 1974. Bor: Tampa, Florida. Familj: Hustrun Linda, sonen Jesper, 2,5 år. Född: Sundsvall. Största merit: VM-guld 1998. Klubbar i NHL: Toronto 1996–1999 och Tampa 1999–. Byttes till Tampa den 1 oktober 1999 mot försvararen Corey Cross. NHL-matcher: 585. Mål: 152. Assist: 156. Poäng: 308. Slutspelsmatcher: 24. Mål: 5. Assist: 5. Totalt: 10. Aktuell: Leder poängligan i Stanley Cup-slutspelet. Fotnot: Nattens matcher inte medräknade i poängligan.

Fredrik Modin gör sin femte säsong i Tampa Bay Lightning och har varit med resan från NHL:s absoluta bottenskikt.

Vägen har varit lång och krokig, men nu - under Tampas tolfte år i världens bästa hockeyliga - nämns laget och klubben plötsligt med respekt.

Natten till i går blev laget klart för kvartsfinal i Stanley Cup efter klara 4-1 i matcher mot New York Islanders.

- Ändå spelade vi inte bra i de två första fighterna. Vi var lite sega och kom inte upp i normal standard, säger Fredrik Modin.

Han gör sin bästa säsong i Nordamerika. I grundserien satte han personligt poängrekord (29 mål, 28 assist, 57 poäng) och i slutspelet har han hittat en växel till att lägga in.

Har varit skadefri

Fredrik Modin har gjort åtta poäng (3 mål, 5 assist) på fem matcher och leder den totala poängligan i Stanley Cup.

- Ja, vad ska man säga? Jag vet inte riktigt varför det lossnat just nu, men jag har fått vara skadefri hela säsongen och det är ju givetvis en stor förklaring, säger "Modda".

- Sedan är det alltid lättare att spela bra i ett bra lag.

Nu är han på jakt efter den åtråvärda Stanley Cup-titeln och Tampa Bay nöjer sig inte med att ha gått till kvartsfinal.

Nej, laget siktar högre än så.

- Sett till poängen var vi tvåa i hela NHL i grundserien och det säger väl en del om det här lagets kapacitet. Att göra en så jämn och bra säsong är inte enbart flax, säger Fredrik Modin.

- Vi vill gå hela vägen, tillägger han.

Två bra kedjor

Laget har två riktigt bra kedjor. Fredrik Modin, Brad Richards och Cory Stillman har spelat fantastiskt under säsongen och detsamma gäller formationen med Martin St. Louis, Vincent Lecavalier och Ruslan Fedotenko.

- Det finns nog inte många lag som kan matcha den forwardsuppsättningen. Dessutom har vi ett starkt försvar och en riktigt bra målvakt i Khabibulin, säger Modin.

I Tampa har också ishockeyintresset ökat och

i dag blir spelarna igenkända överallt.

- Det är inte som i Toronto, men nog hejar folk på en alltid. Sedan har vi riktigt bra drag på matcherna.

I går fick spelarna i Tampa ledigt och då passade Fredrik Modin på att umgås med familjen, hustrun Linda och sonen Jesper, 2.

- Vi har träningsfritt i dag och i morgon. Det ska bli skönt och är faktiskt välbehövligt. Matcherna har avlöst varandra och lite sliten är man.

Vill höra med Tampa

Det har snackats om att Modin ska till Timrå om det blir lockout i NHL. Men Modin har ännu inte hört något.

Kanske är det dags för sportchef Kent Norberg att snart slå en signal till Fredrik.

- Samtidigt går mitt kontrakt ut med Tampa i sommar och jag vet inte riktigt vad som gäller i elitserien om det blir lockout. Sådana saker måste jag ta reda på.

Enligt ett gemensamt beslut i svensk hockey måste alla kontraktslösa spelare skriva på för hela säsongen om de väljer elitserien.

- Vi får se vad Tampa vill också. Under säsongen har vi överhuvudtaget inte pratat om någon förlängning, men det händer väl saker när allt är över.

Modin behöver inte vara orolig. Han skulle vara given både i Timrå samt VM och World Cup för Tre Kronor.

Vem kan undvara en spelare, som leder poängligan i Stanley Cup?

Ingen.

Modin om…

Patrik Thornéus