Christian Berglund spelade med Danton i New Jersey

”Han var otäck”

HOCKEY

Christian Berglund var klubbkompis med Mike Danton i New Jersey under två säsonger.

Han beskriver 23-åringen som en "mycket märklig kille".

- Mike var otäck, säger Christian Berglund till Sportbladet.

- Jag är chockad, säger nuvarande klubbkamraten Christian Bäckman.

Det var efter St. Louis match mot San José Sharks i torsdags - när laget blev utslaget ur Stanley Cup - som Mike Danton greps av polis misstänkt för att ha lejt en yrkesmördare för att ta ihjäl hans rumskamrat.

Uppgifter figurerade i går att han skulle ha tagits av federala polisen (FBI) på flygplatsen i San José, men det dementerar lagkamraten Christian Bäckman bestämt.

- Han fanns inte med på bussen från hotellet till flygplatsen på morgonen. Vi fick reda på att polisen tagit honom, men vi hade inte en aning om varför, säger han till Sportbladet.

I går hade St. Louis informationsmöte, men ingenting nytt kom fram.

- Det vi vet är det vi läst i tidningarna och sett på tv. Allt verkar helt galet. Som hämtat ur en dålig skräckfilm, säger Christian Bäckman.

Bäckman är chockad

Han känner Mike Danton som en hårt jobbande center och som en bra lagkamrat.

- Jag umgås inte med honom privat, utan vi pratar med varandra som lagkompisar gör i omklädningsrummet. Men nej, är det sant det som sägs är det fruktansvärt hemskt, säger Christian Bäckman.

Florida-proffset Christian Berglund spelade med Mike Danton under två säsonger i New Jersey och han har en annan - och mycket mörkare - bild av 23-åringen.

- Det var alltid en massa strul med honom och han var helt oberäknelig. Det fanns liksom inga hämningar. Han kunde när som helst dra en klubba i ansiktet på en motståndare, säger Berglund.

- Skulle någon vara kapabel till sådant här så är det Mike. Det är en mycket märklig kille.

Christian Berglund berättar att New Jersey hade stora problem med Mike Danton, eller Mike Jeffersson som han hette innan han bytte namn.

- En gång blev han hemskickad från en match i Nashville efter att ha gått ut i media och gnällt om att han fick för lite speltid. En gång vägrade han åka till farmarlaget och spelade knappt under en säsongen. En gång började han slåss redan på uppvärmningen" Ja, det finns många historier om den mannen.

Christian Berglund - nu i Florida - konstaterar att Mike Danton inte hade några vänner i laget.

- Jag tror inte han umgicks privat med någon. Nej, han gick sina egna vägar och körde sitt eget race. Jag har ingen aning om vad han hade för umgänge utanför omklädningsrummet.

Spelade i samma kedja

Christian Berglund och Mike Danton spelade några matcher i samma kedja.

- Han jobbade jäkligt hårt hela tiden och klev aldrig undan. Kastade någon handskarna var han beredd att göra samma sak, säger han.

För Christian Bäckman och hans St. Louis har anklagelserna mot Mike Danton kommit som ytterligare ett hårt slag den här säsongen.

- Ja, det här och att vi åkte ur Stanley Cup. Det är mycket nu, säger Bäckman och suckar.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM