Vancouver utslaget

Tre Kronor kan få drömlag i VM

Foto: AP
Gigant Jarome Iginla, till höger, gör 2-1 bakom Alexander Auld i Vancouver-buren.
HOCKEY

Vancouver med svenska stjärnorna Markus Näslund, Johan Hedberg, Mattias Öhlund och bröderna Daniel och Henrik Sedin är utslagna ur Stanley Cup.

Om fyra dagar börjar hockey-VM.

– Självklart följer vi det som händer där borta med stort intresse, det är vårt jobb, säger Tre Kronors assisterande coach Ulf Dahlén till aftonbladet.se.

Vancouver-kvintetten är given i ett svenskt VM-lag – om de ställer upp.

Bara timmar efter Calgarys avgörande i den sjunde och helt avgörande åttondelsfinalen ville Ulf Dahlén inte spekulera i eventuella NHL-förstärkningar till VM i Tjeckien.

– Egentligen finns det inte några kommentarer att ge. Skittråkigt, jag vet, men det ger oss arbetsro, förklarar "Uffe".

I morgon spelar Tre Kronor genrep mot Ryssland i Globen, och först på torsdag presenteras VM-truppen.

Med eller utan namn som Näslund, Öhlund och Sedin?

Mannen som sköt svenskarna ur Stanley Cup var Jarome Iginla.

Iginla planens gigant

Calgarys forward var planens gigant i natt. Iginla spelade dryga 27 minuter och låg bakom Calgarys samtliga tre mål: 1-0 och 2-1 gjorde han själv, Calgarys avgörande 3-2 i sudden death kom efter en retur på ett skott från Iginla.

Vancouver kämpade i uppförsbacke hela matchen. Calgary tog ledningen efter halva den andra perioden genom ett bergsäkert avslut av Iginla efter en kontring.

I den tredje perioden kvitterade hemmalagets Matt Cooke, med god hjälp av Markus Näslund.

Repliken lät inte vänta på sig. Cooke åkte på en onödig och lite oturlig 2+2-minutersutvisning för hög klubba – och Iginla parkerade framför Alexander Auld i Vancouver-buren. På passning från Jordan Leopold vände Iginla bort Auld och slog in ledningspucken till 2-1.

Vancouver tvingade fram förlängning

Vancouver såg ut att vara ett slaget lag, men med sekunder kvar att spela av den tredje perioden och med Auld i båset svarade Markus Näslund för en uppåkning längs högerkanten. Calgarys målvakt Miikka Kiprusoff lämnade retur på Näslunds skott – och Matt Cooke slog in returen med 5,6 sekunder kvar på klockan.

I förlängningen fick Vancouver spela fyra-mot-fem efter en sen utvisning på Ed Jovanovski i den tredje perioden. Iginla – vem annars? – sköt och Martin Gelinas skickade Calgary till kvartsfinal mot Detroit genom att slå in returen.

Svenskar till VM?

Vancouver är därmed utslaget, en tung avslutning på en problemfylld säsong för det kanadensiska västkustlaget. Återstår att se om svenskarna – Markus Näslund, Johan Hedberg, Mattias Öhlund och bröderna Henrik och Daniel Sedin – spelar VM. I sådana fall kan Tre Kronor få ett mycket starkt lag. I natt slogs även Boston – med Michael Nylander och Per-Johan Axelsson i laget – ut ur slutspelet av Montreal och i natt spelar Toronto en direkt avgörande match mot Ottawa...

Rickard Westman, Pierre Bokvist