Selännes fiasko

Flyttade och sänkte lönen för Stanley Cup – nu blir han utslagen av sitt gamla lag

HOCKEY

Finländske stjärnan Teemu Selänne sänkte lönen med motsvarande fem miljoner kronor då han valde att flytta från San José till Colorado.

Och allt med ett enda syfte.

Att vinna Stanley Cup.

Nu är Colorado på väg att bli utslagna – av just San José.

Foto: GETTY IMAGES
SLUTAR? Teemu Selänne bytte San José mot Colorado, men kan nu åka ur Stanley Cup. I natt kan han spela sista matchen.

Teemu Selänne har rutschat allt längre ner i laguppställningen i Colorado den senaste tiden.

I andra bortamatchen mot San José i Stanley Cup-kvartsfinalen hade han nått botten.

Han var petad helt.

Natten mot tisdag fick han spela 14 minuter.

– Jag känner mig som en rookie från Sibirien som måste bevisa någonting för att få spela, säger Selänne uppgivet i en intervju med tidningen San Francisco Examiner & Chronicle.

– Det är svårt att spela med något som helst självförtroende just nu. Killarna i laget har stöttat mig, men det har inte varit lätt.

Selänne var klubbkompis med Colorados tränare Tony Granato i San José för bara tre år sedan.

Men den relationen är inte mycket värd just nu.

Kariya sänkte också lönen

Granato bänkade Selänne senast och det var en chock både för finländaren och hockeyvärlden. Det var ju en sensation att både han och gamle radarkompisen Paul Kariya från Anaheim, valde att ta kraftiga lönesänkningar för att vinna Stanley Cup ihop. Det var NHL:s mest omskrivna hockeyaffär inför den här säsongen.

– Nej, planen vi hade har inte gått i uppfyllelse, säger Selänne.

– Inte än i alla fall, tillägger han hoppfullt.

Men i nuläget är det osäkert om Kariya får spela något mer i kvartsfinalserien och lika osäkert om Paul Kariya hinner bli frisk från sin skada.

Teemu Selänne var erbjuden 6,5 miljoner amerikanska dollar för ytterligare en säsong i San José, en lön som skulle ha gjort honom till lagets bäst betalde spelare. I stället valde han att skriva på för Colorado – för 5,8 miljoner dollar.

Paul Kariya gick ner från de 10 miljoner dollar han hade i Anaheim, till de 1,2 miljoner dollar han tjänat i Colorado den här säsongen.

Kariya missade sedan 31 av de 38 första matcherna på grund av en bruten handled. Han gjorde bara elva mål på de 51 matcher han spelade i grundserien, hans sämsta facit i karriären.

Som om inte det vore nog, fick han en spricka i ena foten i sista matchen innan Stanley Cup-slutspelet och har inte spelat en match sedan dess.

Ett bedrövligt facit

Selänne har däremot inte varit skadad på hela säsongen, men har ett bedrövligt facit.

Sexton mål och 32 assist är hans sämsta siffror sedan han kom till NHL. Nu funderar Selänne på att sluta helt efter den här säsongen, speciellt om det blir en lockout nästa säsong.

– Ett alternativ är att spela hemma i Finland och det andra är i så fall att inte spela alls.

Mats Wennerholm