Avstängd i Sverige – mästare i USA

Patrik Nilson: Helt underbart

HOCKEY

LAREDO

Säsongen började med en dopningsskandal.

I går morse slutade den i succé.

Patrik Nilson blev nämligen mästare i farmarligan CHL med Laredo Bucks.

- Helt underbart, säger han.

För ett år sedan skrev 22-årige Patrik Nilson på för Djurgården. Men det blev bara en månad barmarks-träning med stockholms-laget.

Nilson åkte fast för det som kallas för misstagsdopning. Han hade ätit ett kosttillskott som innehöll ett preparat som bildar det förbjudna medlet nandrolon i kroppen.

Tragedi för 22-åringen och han ratades av hela Hockeysverige.

"Det var jobbigt"

- Ja, det var jobbigt. Och jag fattade ingenting. Jag hade ätit ett kosttillskott och jag hade inte gjort något fel kändes det som, säger Patrik Nilson.

Domen blev kraftfull - 18 månaders avstängning från all ishockey i Europa.

Nilson valde mellan att sluta med hockey eller att fortsätta spela i Nordamerika där dopningsavstängningen inte gällde.

- Jag åkte till Laredo i södra Texas. Det kändes lite som att jag tvingats hit, men nu jag varit här en hel säsong känns det ok. Ligan prövade mitt fall riktigt ordentligt när jag kom hit och när de friade mig var det bara att köra på, säger Nilson.

Många i Sverige tyckte att Nilson kringgick reglerna och inte följde avstängningsdomen.

- Det där har jag lagt bakom mig nu. Jag är avstängd i ett halvår till i Sverige och det är bara att acceptera, säger Nilson.

Om säsongen började nattsvart för Nilson slutade den i går morse på bästa sätt.

Final i sju matcher

Hans Laredo Bucks vann den sjunde och helt avgörande finalmatchen på hemmaplan.

- Vi vann i förlängningen också. Det var helt sanslöst. Laredo är en fattig gränsstad i Texas och det här är stadens största sportsliga framgång någonsin. Vi har spelat nästan 90 matcher den här säsongen och jag är helt utpumpad, säger Nilson.

Den 10 maj kommer han hem till Sverige och Bålsta.

Han kommer tillbaka till en miljö där han klassas som en fuskare och där han är dopningsavstängd från all tävlingsverksamhet i ishockey.

- Jag har inte tänkt något på det där. Jag hoppas jag får träna med något lag i sommar - det kan ingen regel hindra mig från. Sedan blir det väl Nordamerika en säsong till. Därefter hoppas jag få vinna SM-guld med Djurgården - det är min största dröm, säger Nilson.

Patrik är inte den enda i familjen Nilson som stortrivs just nu. Storebror Marcus gör succé i Calgary, som är på väg att slå ut Detroit i Stanley Cup.

Tomas Ros