Det svenska försvaret

I Philadelphias backpar är det blågult som gäller: Vi kan gå hela vägen

HOCKEY

Philadelphia Flyers ångar på i Stanley Cup-slutspelet - mycket tack vare sina tre svenska backjättar.

- Vi kan gå hela vägen, säger Mattias Timander till Sportbladet.

Mattias Timander – en av Philadelphias tuffa backsvenskar.

Kim Johnson, Marcus Ragnarsson och Mattias Timander gör succé i topplaget Philadelphia Flyers. Alla tre har viktiga roller i ett lag som spelar semifinal i NHL-slutspelet.

- Philadephia har ju i stort sett allting, en bra mix av stora tunga forwards och kvicka spelare. Vi kommer att bli svårslagna, säger Timander.

Vägen mot Stanley Cup-final är dock inte det lättaste. Semifinalmotståndaren Tampa Bay har övertygat under hela säsongen och just nu är det oavgjort, 1-1, i matchserien.

Flyers vann dock med hela 6-2 senast och har ett litet psykologiskt övertag inför det tredje mötet.

En lyckad transfer

- Sist fick vi se att deras målvakt Khabibulin inte är odödlig. Han var riktigt bra i den första matchen. Att vi gjorde några mål på honom kan vara bra för självförtroendet.

Timander kom till Flyers i januari, efter en dryg säsong i New York Islanders. Bara månader efter flytten har backen chansen att spela final i Stanley Cup.

- Det var ett lyft att komma hit på alla sätt och vis. Min tid i Islanders var inte lika rolig, trots att jag fick mycket istid. Att hitta svenskar i Philadelphia underlättade mycket.

Historisk försvar

I Philadelphia finns även Kim Johnson och Marcus Ragnarsson.

Johnson är den som får mest speltid - i laget som är det första i NHL:s historia utan någon nordamerikan bland sina backar.

- Det är vi tre, Sami Kapanen, och två ryska backar (Vladimir Malakhov och Danny Markov). Det är ju lite ovanligt med tre svenska backar i ett NHL-lag.

Timanders kontrakt med Philadelphia går ut efter säsongen och 30-åringen är osäker om det blir någon förlängning med Flyers.

- Jag har inte hört någonting från klubben och vet inte riktigt var jag spelar nästa säsong. Jag var så gott som klar för spel i Sverige för några månader sedan. Nu trivs jag väldigt bra i Philadelphia och måste prata med familjen innan jag tar ett beslut, säger den förre Modo-spelaren.

Emir Osmanbegovic

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL