"Pengar är mycket, men inte allt"

Modin om budgetfinalen i NHL

Foto: AP
LÅGPRISVINNARE Fredrik Modin är en av de viktigaste förklaringarna till att Tampa Bay nått finalen i Stanley Cup som inleds natten mot onsdag svensk tid. Detta trots att Lightning bara har en tredjedel så hög lönekostnad som NHL:s dyraste lag New York Rangers – som helt missade slutspel. ”Pengar är mycket, men inte allt,” säger Fredrik Modin. Andra finallaget Calgary – med Marcus Nilsson – har nästan lika låg budget. Sportbladets Patrik Tornéus skriver i dag om nyckeln till ett vinnande lag där både sjärnor, grovjobbare och pådrivare krävs.
HOCKEY

Natten till i går sköt Fredrik Modin Tampa Bay till final i Stanley Cup.

Där väntar Calgary.

Ett annat budgetlag i NHL.

– Pengar är mycket, men inte allt, säger Fredrik Modin till Sportbladet.

Förre Brynäs-spelaren Fredrik Modin, 30, gör sin sjätte säsong i Tampa Bay Lightnings och har företrätt klubben i halva dess korta NHL-historia.

Han har varit med om föreningens resa från ligans botten till final i Stanley Cup.

Klubben vann sin conference, men det var inte många som trodde att laget skulle lyckas även i slutspelet.

Så fel alla fick.

4–1 i matcher mot New York Islanders, 4–0 mot Montreal och 4–3 mot Philadelphia är lagets facit och väg till den högst sensationella finalen.

Mot Calgary.

En annan överraskning.

– Förklaring? Bra fråga. Men ska man lyckas måste man spela som ett lag och det tycker jag att vi har gjort den här säsongen. Vi har kanske inte så många stjärnor, men det kompenserar vi med en enorm jämnhet i truppen, säger Fredrik Modin.

Alla kan avgöra

– Alla formationer kan gå in och avgöra.

Tampa Bay har – precis som Calgary Flames – visat att framgång inte alltid kan köpas för pengar. Lagets lönebudget ligger på i sammanhanget blygsamma 33,5 miljoner dollar och det kan jämföras med Rangers 90 miljoner och Detroits närmare 80 miljoner.

– Det där med pengar kommer alltid upp och visst tycker jag också det är märkligt att ett lag som Rangers inte lyckas bättre. Men det går bevisligen inte att köpa ihop ett lag, säger Fredrik Modin.

– Det krävs så mycket mer, tillägger han.

Förädlat talanger

Tampa har – till skillnad mot storlagen – tagit till sig ofärdiga spelare och förädlat dessa till stjärnor. Namn som Martin St. Louis, Vincent Lecavalier och Fredrik Modin har alla fått sina genombrott i klubben.

– Ändå är ingen annan mer än någon annan. Det är lagmoralen som är vårt vapen, säger ”Modda”.

Han är på väg mot sin bästa säsong någonsin. Fredrik Modin satte personligt poängrekord i grundserien och i slutspelets poängliga ligger han femma – tvåa efter klubbkompisen Martin St. Louis, som leder den statistiken.

– Jag har spelat väldigt bra ett tag och det är givetvis skoj. Men det roligaste är att vi nu är i final, säger Fredrik Modin.

Tampa Bay är plötsligt glödhett även på hemmaplan.

– Det är svårt att jämföra intresset här med det som var i Toronto (Modins tidigare klubb), men visst har hockeyn fått ett lyft här.

Efter segern över Philadelphia natten till i går bjöd klubben spelarna på stor middag.

I går fick alla ledigt.

– Det var skönt att få göra någonting annat och det blev rätt sent, får jag väl erkänna. Men nu har vi siktet inställt på matchserien mot Calgary, säger Fredrik Modin.

I en fattigmansfinal som ingen kunde drömma om innan.

Lönekuverten i NHL: Titta - så billiga är finallagen i Stanley Cup, så dyrt är flopplaget New York Rangers

Patrik Thornéus