Vad kan du inte köpa för 90 miljoner dollar?

Sportbladets Patrik Thornéus: Framgång och kärlek

HOCKEY

Vad får du för 90 miljoner dollar?

Tja, 3 000 nya Volvo, tre miljoner hamburgare eller ett hockeylag fyllt av stjärnor.

Till exempel.

Vad kan du inte köpa för pengarna?

Framgång och kärlek.

Det är som med förhållanden.

Med dyra kläder, snabba bilar och häftiga kompisar kan du glänsa ett tag. Men när det väl kommer till kritan – och du på allvar ska knyta band och söka lyckan tillsammans – måste relationen vara betydligt djupare och mer känsloladdat.

Visst, det finns undantag, men man behöver inte ha någon examen i kvantfysik – knappt ens utvecklat intellekt, faktiskt – för att förstå varför Pamela Andersson, Ben Affleck och alla andra superdivor har problem att hitta fungerande livskamrater och relationer.

Vad har det här med idrott att göra, undrar ni säkert?

Mycket, i själva verket.

Stjärnorna får titta på

Jag vet egentligen inte i vilken ända jag ska börja. Exemplen är nämligen så många. Men Colorado, som tillhör toppskiktet i NHL:s löneliga, illustrerar mitt resonemang väldigt, väldigt bra.

Colorado är ett lag fyllt av stjärnor, men trots namn som Peter Forsberg, Joe Sakic och Paul Kariya får lagets spelare följa slutspurten i Stanley Cup-slutspelet som bittra åskådare med en pilsner i näven framför sina enorma tv-apparater.

I sina påkostade sommarhus, kanske man ska tillägga.

Och då har jag inte ens nämnt New York Rangers.

Detta New York Rangers.

Klubben har NHL:s överlägset tjockaste lönekuvert, men laget – och alla dessa så kallade stjärnor – har missat slutspelet sju år i rad.

Och Real Madrid. Eller Real Malmö.

Många idrottslag i dag är uppbyggda mer med sedelbuntar än med fingertopskänsla och kärlek till sporten.

Jag pratar om laganda och lagmoral.

Tampa Bay och Calgary gör upp om segern i årets Stanley Cup och det är två lag på den nedre halvan i NHL:s – i mångas ögon – betydelsefulla löneliga. Calgary har plats nummer 19 och Tampa nummer 21 och mötet kallas populärt redan för fattigmansfinalen.

Och på tal om nummer 21.

Sopor behövs också

Peter Forsberg tjänade tio miljoner dollar den här säsongen och det är nästan en tredjedel av Tampas totala lönekostnad och det säger inte lite.

Foppa är säkert värd pengarna och drar garanterat in ännu mer till Colorado, som gör extremt mycket kulor på hans extremt starka och säljande varumärke.

Det är inte det.

Ska man bygga ett vinnande lag – med betoning på lag – krävs det att man hittar mixen av stjärnor, grovarbetare, pådrivare och talanger.

Det finns till och med plats för rena sopor, som inte ens kan stava till ordet drömpassning, men som istället bidrar med gott humör och roliga historier i bussen på väg till det chartrade flygplanet.

I Tampa och Calgary finns alla ingredienserna och lagen har skapat en enorm sammanhållning, som också visar sig på isen.

Och som ger segrar.

En för alla, alla för en, är ett slitet utryck, men det stämmer väl in på vad som numera ger framgång och lycka i idrottsvärden.

Spelarna i lag som New York Rangers kan glänsa med sina konster på isen, sina nio drömvillor och sina – i många fall – falska relationer.

Kärlek kan nämligen inte köpas för pengar.

Inte Stanley Cup-bucklor heller.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM