Han vill stoppa Foppa från OS

Stjärmanagern kräver hårdare dopningsrutiner för NHL-proffs

1 av 2 | Foto: AP
får hårdare tag? Friidrottsmanagern Daniel Wessfeldt vill att Peter Forsberg och de andra NHL-proffsen ska dopningstestas precis som alla andra idrottare.
HOCKEY

Släng ut NHL-proffsen från OS.

Det anser svenske friidrottsmanagern Daniel Wessfeldt är en självklar konsekvens av den senaste tidens krafttag mot dopningen.

- Så länge de inte kan testas som alla andra, ska de heller inte få vara med i OS, säger han.

Från den första juli gäller internationella dopningbyrån Wada:s nya, stränga system där alla toppidrottare måste meddela var de befinner sig - året runt.

I Italien slog polisen till mot hundratals idrottsmän under onsdagen och i USA jagas de absolut största friidrottsstjärnorna utan pardon.

- USA har bestämt sig för att rensa upp en gång för alla och ordern kommer direkt från Vita Huset, säger Daniel Wessfeldt.

"Många kommer falla"

- Därför tror jag att många kommer att falla. Inte bara Marion Jones. Jag tror att alla vill att det här ska vara avklarat långt innan OS startar i Aten.

Marion Jones nuvarande pojkvän Tim Montgomery är den senaste måltavlan.

Världsrekordhållaren på 100 meter misstänks nu vara en ren produkt av avancerad dopning.

Enligt tidningen San José Mercury News samlades ett expertteam på dopning under säsongen 2000-01, med målet att göra Montgomery till världens snabbaste man.

Vill ha samma villkor

Samtidigt vill han se ännu hårdare tag mot de amerikanska proffsligorna, speciellt i de idrotter som får vara med i OS.

- Ja, nu måste alla tävla på samma villkor. Även hockeyspelarna i NHL. Är det så att de inte tillåter några dopningkontroller, ska de heller inte vara med i OS. Där måste de tävla på samma villkor som alla andra, säger Wessfeldt.

Marion Jones och tidigare amerikanska stjärnor har också blivit fråntagna sitt enda effektiva motmedel mot dopningsanklagelser av den här typen.

Tidigare hotade de med stämningar för hundratals miljoner dollar, men det fungerar inte längre.

Den nya amerikanska dopningbyrån Usada har fått immunitet mot stämningsansökningar.

Nu väntar idrottsvärlden bara på hur många fler stjärnor som ska falla innan OS i Aten startar.

Mats Wennerholm