Hårt arbete - Tampa Bays recept för seger

Kvitterade till 1-1 i Stanley Cup-finalen mot Calgary

HOCKEY

Enkelt, rakt och med mycket vilja.

Svårare än så var inte receptet när Tampa Bay utjämnade till 1-1 i matcher i Stanley Cup-finalen mot Calgary.

- I natt vann vi alla dueller man mot man, förklarade Tampas Martin St. Louis.

Foto: AP
FORTFARANDE HET Ruslan Fedotenko var strålande i semifinalen mot Philadelphia - och formen håller i sig. I natt visade han vägen för Tampa med sitt 1-0-mål.

Tampa Bay vann måste-matchen mot Calgary och reser nu till Kanada med 1–1 i bagaget. Segern var odiskutabel och togs med omvända siffror jämfört med första finalmatchen.

Calgary hade sina chanser i första perioden. Petiga domarparet Stephen Walkom och Brad Watson hittade hela fyra utvisningar på Tampa Bay i första perioden, men Calgary kunde inte utnyttja lägena. Istället var det Tampa Bay som gjorde första periodens enda mål.

Tampa tog chansen

Ruslan Fedotenko, som var så het i semifinalerna mot Philadelphia, visade att han behållit formen in i finalspelet. Ukrainaren fick två chanser efter skott från blålinjen från Jassen Cullimore och andra returen satte han säkert i nät bakom duktige Miika Kiprusoff.

Därmed släppte Calgary in sitt blott femte mål i en förstaperiod under de 21 avverkade slutspelsmatcherna. Flames har gått på knock i var och varannan match och har inte förlorat en enda match efter att ha haft ledningen efter de första 20 minuterna.

Het match

Andra perioden var jämn, med en liten fördel till Tampa Bay som i den här matchen var hetare än i första finalmatchen och kom in med mycket folk på mål, istället för att snirkla runt och skjuta på distans.

Matchen avgjordes i början av den tredje perioden. Brad Richards kunde ta returen på ett skott från Dave Andreychuk sedan Martin St Louis framgångsrikt krigat till sig pucken bakom mål. 69 sekunder senare assisterade samme Richards tillsammans med Fredrik Modin Dan Boyle till matchavgörande 3–0.

Många slagsmål

Slutet av matchen blev mest en lång rad slagsmål och utvisningar. Tampa Bay ökade på till 4–0 i numerärt överläge och med knappt åtta minuter kvar kunde Calgary spräcka Khabibulins nolla – också det i power play.

Vid slutsignalen bröt allmänt slagsmål ut, men domarna lyckades i alla fall hindra matchen från att urarta totalt. Martin Gelinas i Calgary åkte dock på ett matchstraff. Han får ändå spela den tredje finalen natten mellan lördag och söndag i Saddledome.

Björn Byström, Anders Bäckström