Kiprusoff höll nollan igen

Calgary hemmaslog Tampa Bay

HOCKEY

Miikka Kiprusoff höll nollan för femte gången i slutspelet – och Jarome Iginla gjorde en helgjuten insats.

Det mesta var som vanligt i Stanley Cup-slutspelet, med andra ord.

Och återigen vann laget som gjorde matchens första mål, när Calgary Flames hemma i Saddledome besegrade Tampa Bay Lightnings med 3-0.

Foto: ap
Miikka Kiprusoff gratuleras till ännu en nolla i målprotokollet.

Sannsagan fortsätter för Calgary. Sensationslaget sprutade av vilja och kraft i nattens tredje Stanley Cup-final och arbetade till sig ett övertag i matchsserien via en mycket rättvis 3–0-seger.

Det var, som väntat, mycket tätt och hårt i Saddledom. Tampas storstjärna Martin St. Louis, 21 poäng hittills i slutspelet, uppvaktades till exempel stenhårt i varje byte av Calgarys täta försvar och de kanadensiska hemmafansen tjöt av lycka varje gång St. Louis åkte på en tryckare.

Två mål på fyra minuter

Svensken Marcus Nilson började som vanligt med radarkompisarna Ville Nieminen och Shean Donavan och gjorde ett stort jobb i varje byte. I andra perioden matchades han också med Chris Simon och superstjärnan Jarome Iginla och det var just i mellanakten som Calgary spelmässigt tog över matchen.

På drygt fyra minuter i andra perioden exploderade Flames:

* 1–0 (13.53): Lagkaptenen Jarome Iginla tog sig elegant förbi två motståndare i högra delen av anfallszonen och droppade pucken till Chris Simon, 32, som drog på direkt. Skottet täcktes ned, men Simon följde upp med både en och två returer och till slut fick han in pucken bakom Nikolai Khabibulin. En stor viljeinsats av Simon, som gjort stor succé sedan han värvades från New York Rangers i början av mars.

* 2–0 (17.09): Tampa tryckte på i offensiv zon och centerstjärnan Vincent Lecavalier gjorde – i ett försök att hitta en medspelare framför kassen – en grov tabbe när han på chans skickade iväg pucken, som hamnade på klubbladet på Calgaryforwarden Shean Donavan, 29, som snabbt vände och satte igång en kontring. Donavan hade med sig en lagkamrat i två-mot-en-läge, men valde att skjuta själv och avslutet var kliniskt. 2–0 satt stenhårt via ribban och in och Donavans poäng nummer tio i Stanley Cup var ett faktum.

Fedotenko skadad

Flames spelade sedan mest för att bevaka ledningen och längst bak var, som vanligt, finske sensationskeepern Miikka Kirpusoff enastående. 27-åringen har nu hållt nollan i fem (!) av 22 Stanley Cup-matcher. Men den här natten sattes han, i sanningens namn, inte på några större prov.

I slutminuterna dödade Jarome Iginla matchen när han gjorde 3–0, snyggt framspelad av Robyn Regehr. Det var Iginlas tolfte mål i Stanley Cup och han är nu uppe i 20 poäng.

Mer oflyt för Tampa: Ruslan Fedotenko, den ukrainske forwarden, fick lämna isen efter att Robyn Regehr tacklat in honom i sargen. Fedotenko misstänks ha drabbats av hjärnskakning och kan tvingas vila nästa match, som spelas i Calgary måndag natt.

Sportbladet ([email protected])