Foppa ett steg närmare spel i NHL

Årets säsong startas inte utan stjärnorna

HOCKEY

Peter Forsberg tog ett steg närmare NHL-spel i natt.

När NHL:s 30 ägare träffades i New York, drog man tillbaka hotet att starta säsongen med ersättningsspelare.

En överraskande reträtt i kriget mot spelarfacket NHLPA, som bäddar för spel i NHL i höst.

Det kanske inte låter så revolutionerande, men för bara tre veckor sedan dundrade NHL om att säsongen skulle starta vad som än hände.

Nu vill klubbägarna ha ett avtal med NHLPA innan säsongsstarten i oktober - och de vill att alla stjärnor ska stå på isen.

Storklubbar som Toronto, NY Rangers, Philadelphia och Detroit har satt press på Bettman.

De vill inte starta om med okända ersättningsspelare.

- Vi kommer inte att starta utan ett nytt kollektivavtal. Och har vi inget avtal skjuts premiären upp, sa NHL-basen Gary Bettman efter mötet.

Handlar bara om pengar

Det var en riktig helomvändning och NHL lovar dessutom att förhandla med NHLPA två gånger i veckan tills parterna är överens. Även om det tar hela sommaren.

- Känslan är att vi kommit allt närmare varandra. Äntligen talar vi samma språk, sa Dallas ordförande Jim Lites efter mötet.

Enligt Gary Bettman handlar det bara om pengar i nuläget.

- Det är ingen mening att låta förhandlingarna dra ut på tiden längre. Ägarnas ståndpunkt är klar - det här ska vi fixa, så låt oss göra det så fort som möjligt. Nu handlar det bara om dollar och cent.

Spelarfackets senaste förslag innehöll ett flytande lönetak på minimum 30 och max 50 miljoner dollar, beroende på de enskilda klubbarnas ekonomi.

Det skulle innebära att en rik klubb som Foppas Colorado skulle hamna på maximala 50 miljoner - och ha utrymme att skriva nytt kontrakt med svensken.

Och blir det spel i NHL, skulle inte bara Foppa försvinna.

Hela elitserien skulle tömmas på vinterns affischnamn.

Den "risken" ökade betydligt i natt.

Mats Wennerholm