Foppa jagar Gretzky

På väg att spräcka drömgränsen

Foto: AP
Wayne Gretzky är den spelare som senast gjorde 100 assist i NHL. Nu är Peter Forsberg på jakt – men upp till ”The Great One”:s rekord är det långt.
HOCKEY

Med tre assist mot Boston i natt har Peter Forsberg tagit upp jakten på Wayne Gretzky.

Nu tror experterna att "Foppa" blir den förste att nå 100 assist under en säsong sedan Gretzky gjorde det 1990/91.

— Sättet han levererar pucken indikerar på att han kommer att spräcka 100-gränsen den här säsongen, säger ansedda Sports Illustrateds expert Darren Eliot.

Ser man till ”Foppas” snitt med 24 assist under den inledande 13 matcherna kan det mycket väl infträffa.

Om Forsberg fortsätter att spela fram sina lagkamrater på samma sätt som nu, landar superstjärnan på smått otroliga 151 assist under säsongen.

Gretzky innehar rekordet för flest assist under en säsong. 1985/86 gjorde "The Great One" 162 assist för Edmonton Oilers och det är den siffran som Forsberg nu är ute efter.

"Ser ut som Montana"

– Forsberg ser ut som när Joe Montana dissekerade NFL-försvar, skriver Eliot som ser de nya NHL-reglerna som nyckeln till att svensken nu leder poängligan med 28 poäng före Daniel Alfredsson på 26 poäng.

NHL har i år givit lirarna större utrymme genom större anfallszon och hårdare tag motfasthållningar och hakningar vilket direkt skapat målrika matcher och därmed fler poäng till stjärnorna.

Foppa VS Gretzky

Daniel Lagerqvist