Mästarnas dystra svit

Modin efter sex raka förluster: Vi känner pressen

HOCKEY

TAMPA BAY

”Defend it!”

Kraven har blivit den svåraste motståndaren för de regerande Stanley Cup-mästarna.

Överallt på gatorna runt St. Pete Times Forum hänger skyltar med den tydliga uppmaningen.

– Vi förväntas spela samma hockey nu som då. Kanske är det därför det har låst sig, säger Fredrik Modin, Tampa Bay Lightnings svenska stjärna.

Foto: Jerker Ivarsson
Känner press Fredrik Modins Tampa Bay är regerande NHL-mästare. Men de har fått en usel inledning på säsongen.

Atlanta, Toronto, Ottawa, Montreal, New York Rangers, Atlanta... Tampa har nu förlorat sex matcher i följd, den längsta förlustsviten sedan 2002.

När Sportbladet träffar Fredrik Modin utanför den solbadande arenan har han i princip bara en sak att glädjas åt, att säsongen fortfarande är ung.

– Ja, det är bra att veta. Året vi vann hade vi en rejäl formsvacka i december. Kanske är det här den enda svackan under den här säsongen, säger 31-åringen, som nu gör sin sjunde säsong i Tampa.

– Förhoppningsvis får vi igång vårt spel. Vi ska jobba oss ur det här. Vi har i stort sett samma lag nu som då, men har inte spelat så bra som vi kan. Vi kan inte skylla på något annat än oss själva.

Stanley Cup-mästare

Solen steker Tampas down town och St. Pete Times Forum som ett slags påminnelse om de strålkastare som riktades mot samma område när laget sensationellt vann Stanley Cup 2004. Fans, spelare och ledare kommer aldrig

glömma finalserien mot Calgary Flames och paraden när spelarna kom hem till Florida med hockeyvärldens mest åtråvärda pokal.

Nu vill, eller snarare kräver de att få uppleva det igen.

Biljettförsäljningen har slagit alla rekord och pressen på spelarna är större än någonsin. Ingen minns det gamla Tampa Bay – klubben som påstods användas som en pengatvätt och slog ett mindre smickrande NHL-rekord genom att, under tre säsonger i följd, förlora 50 matcher eller fler.

Nu är det bara en sak som gäller.

”Defend it!”

St Louis – iskall

Problemet är att kravfyllda drömmar och verklighet sällan smälter samman.

Tampa Bay har inte visat någon mästarklass. Dessutom är Martin St Louis - poängkungen som rensade prisbordet vid NHL-hockeyns senaste gala - långt ifrån sitt forna jag. Hittills har den store, lille kanadicken bara gjort 13 poäng på 17 matcher.

Fredrik Modin sveper med blicken och kan inte undvika skyltarna.

”Defend it!”

– Självklart känner vi pressen, men mycket av den pressen kommer från oss själva. Vi vill göra det igen och ska ge oss själva en ärlig chans att lyckas med det, säger Fredrik Modin.

Stefan Holm