Hyllad av Gretzky – petad i OS

”The Great One” om Sjöström: ”En fröjd att ha en sån spelare i laget”

Foto: JERKER IVARSSON
Rookie Wayne Gretzky gör sin första säsong som coach för Phoenix Coyotes.
HOCKEY

GLENDALE

Han platsar inte i Tre Kronor, men hyllas av en legendar.

Det handlar om Fredrik Sjöström, 22.

– Det är en fröjd att ha en sådan spelare i sitt lag, säger Wayne Gretzky till sportbladet.se

Foto: JERKER IVARSSON
Fredrik Sjöström trivs med att ha Wayne Gretzky som tränare: ”Det har blivit offensiv och rolig hockey”, säger den 22-årige svensken.

Den unge göteborgaren – som 2001 lämnade Frölunda för att spela juniorhockey i Calgary – var inget av namnen i den 64 man stora trupp som nominerades inför OS i Turin.

I Wayne Gretzkys Phoenix Coyotes är han däremot given.

När prärievargarna i natt slog Anaheim Mighty Ducks med 2–1 i förlängningen var 22-åringen en av rinkens bästa spelare. Han visade en oerhörd arbetskapacitet och gjorde, trots en missad målchans, ett mer än godkänt jobb både offensivt och defensivt.

Poängen uteblev, men inte berömmet. Det kommer från den störste.

”Enastående”

– ”Freddie” har varit enastående sedan första passet på campen. Han arbetar hårt varje dag, varje träning. Dessutom har han alltid ett leende på läpparna i omklädningsrummet. Som coach är det en fröjd att ha en sådan spelare i sitt lag. ”Freddie” är en ung, trevlig man som kommer att spela i den här ligan i många år framöver, säger Gretzky till sportbladet.se

Är du förvånad att han inte är uttagen i OS-truppen?

– Nej, det är jag inte. Han är fortfarande ung. Jag skulle bli mer förvånad om han inte är en del av det svenska OS-laget 2010.

”The Great One” gör sin debutsäsong som tränare och har satt prägel på den klubb har också är delägare i. Coyotes spelar offensivt, fartfyllt, tekniskt, finessrikt men ändå fysiskt.

The Gretzky-style.

Offensiv hockey

– Det är roligt att ha honom som tränare. Jag hörde ryktet ganska tidigt, att han eventuellt skulle bli coach. Det är kul att det blev så. Då visste man att det skulle bli offensiv och ganska rolig hockey - och det har det blivit också, säger Fredrik Sjöström, som under lockouten valde spel i AHL-laget Utah.

Svensken har spelat 18 matcher under säsongen och så här långt noterats för ett mål och två assist.

– Jag har fått en annan, mer defensiv roll, ska döda mycket utvisningar och spela mot motståndarnas

bästa femmor. De flesta poängen gör man ju i power play och jag har inte spelat många sekunder i power play. Då blir poängen givetvis lidande.

Gretzky hyller dig. Du är populär...

– Jag gör det han vill att jag ska göra och just nu vill han att jag ska göra det här. Det kanske öppnar för en mer offensiv roll senare. Man får förtjäna de roller man får, säger Fredrik Sjöström.