Utskrattad - av Gretzky

Förbunds- kaptenen sågade nolltoleransen i NHL - nu hånas han av legendaren

1 av 2 | Foto: SCANPIX
"THE GREAT ONE" KAPAR BENGT-ÅKE Wayne Gretzky ifrågasätter den svenske förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafssons inställning till nolltoleransen som ska tillämpas i OS. "Reglerna är snarare en fördel för ett lag som Sverige", säger NHL-legendaren.
HOCKEY

GLENDALE

Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson vill inte ha NHL-regler i OS.

Nu blir han utskrattad - av "The Great One".

- Reglerna är snarare en fördel för ett lag som Sverige, säger Wayne Gretzky exklusivt till Sportbladet.

Phoenix Coyotes har värmt upp inför matchen mot Anaheim Mighty Ducks när coachen och legendaren Wayne Gretzky, 44, stannar till utanför omklädningsrummet i Glendale Arena. Han ser sammanbiten ut där han står lutad mot den vitmålade väggen med en kopp kaffe i vänsternäven. Men spelaren som vann allt och lite till ska snart skratta.

Det räcker med att Sportbladet berättar om Bengt-Åke Gustafssons utspel efter att ha varit på NHL-turné och sedan konstaterat att nolltolerans även ska tillämpas av domarna i OS i Turin.

- Tycker han inte om det? Varför inte, undrar Gretzky, som också är general manager för Kanadas OS-lag.

"Jag gillar spelet"

Han jämför dagens NHL-spel med All Star-matcher för oldtimers.

- Så han vill att spelet ska vara mer fysiskt. Ha, ha, ha. Vill han det? Ha, ha, ha. Skulle det hjälpa Sverige till framgång? Ha, ha, ha.

Förmodligen inte, men...

- Jag gillar spelet som det är i dag. Det är så här ishockey ska spelas. Svenska spelare borde älska det. Titta bara på Alfredsson, Sundin och Forsberg. De är skickliga på skridskorna, skjuter och passar bra och kan även spela fysiskt. Sedan har ni Lidström... Reglerna är ju snarare en fördel för ett lag som Sverige. De kommer att hjälpa er eftersom det finns så många talanger i laget. Svenskarna är ju lika bra som kanadickerna eller vilka andra spelare som helst i NHL. Det här kommer att bli bra för de svenska spelarna, säger Wayne Gretzky.

Första tränarsäsongen

Han gör sin första säsong som tränare i NHL och har lett prärievargarna till åtta segrar på 19 matcher. När truppmedlemmarna kliver av bussen på bortamatcherna går spelarna raka vägen in till omklädningsrummet. I den här klubben är det coachen som alla autografjägare vill åt. Han är fortfarande störst, "The Great One".

- Jag önskar att jag fortfarande kunde spela, men är realist, säger han.

Känner du mer press som tränare än du gjorde som spelare?

- Nej, det är oförändrat. Jag har alltid velat vinna varje match.

Du har en svensk spelare i laget, Fredrik Sjöström. Är du förvånad att han hamnade utanför den svenska OS-truppen?

- Nej, det är jag inte. Han är fortfarande ung. Jag skulle bli mer förvånad om han inte är en del av det svenska OS-laget 2010, säger Wayne Gretzky till Sportbladet.

Stefan Holm