Näslund tvåmålsskytt – förgäves

”Skönt att trycka dit ett par puckar”

Foto: Jerker Ivarsson
Solomål Markus Näslund gör ett av sina två mål i nattens möte med Los Angeles. Vancouver föll – men Näslund är nu i topp i poängligan.
HOCKEY

LOS ANGELES

Ställningen var 1–5 och Vancouver uträknat i bortamatchen mot Los Angeles Kings.

Då höll Markus Näslund ensam på att vända matchen.

– Det var skönt att trycka dit ett par puckar, säger tvåmålsskytten till sportbladet.se.

Det var ett prestigemöte mellan två svenska NHL-kaptener, Mattias Norström i LA Kings och Markus Näslund i Canucks. I morse lämnade landslagsstjärnorna Staples Center i ett neonglittrande Los Angeles som slagna hjältar.

Fysiskt, i Norströms fall.

Backveteranen tvingades lämna isen med en lårkaka i början av den andra perioden.

”Tråkigt att kliva av”

– Jag fick en smäll i slutet av första perioden. Jag fick behandling i pausen, men åkte direkt i andra på en ny smäll på samma ställe. Det hör till, tyvärr. Det är alltid tråkigt att kliva av, men vid vissa skador går det bara inte att fortsätta, säger ”Notan”.

Mentalt, i Näslunds fall.

I den tredje perioden, vid ställningen 1-5, hade de 18 118 åskådarna räknat ut Canucks, men de glömde att man aldrig ska räkna ut Markus Näslund.

Först spelade han fram Todd Bertuzzi till 2-5. Sedan gjorde han 3-5 – med det som var omgångens mål.

Näslund tog sig fram på högerkanten, lurade upp motståndarbacken Tim Gleason på läktaren och var plötsligt fri framför Mathieu Garon, Kings-keepern. Vad göra? Svensken tvärnitade, la över pucken på Garons klubbhandsksida och petade retfullt enkelt in pucken med en hand.

Nära kvittering

Målet bar en hockeykonstnärs signatur, men Markus Näslund nöjde sig inte med det. Med knappt tre minuter kvar att spela reducerade han till 4–5 genom att styra in en passning från Bertuzzi. I slutsekunderna var han ytterst nära att kvittera med en repris, men blev hakad i skottögonblicket.

– Sista läget var snudd på utvisning, men det är som det är, säger han och suckar efter matchen.

Han hade all anledning att vara besviken. Vancouver fungerade inte som lag, och det var först i tredje perioden Näslund visade varför han vann NHL:s poängliga.

– Det är svårt att ta sig tillbaka i en match när man ligger under 1–5. De spelade inte ut oss, men vi gav dem chansen i power play. Vi startade trögt och var tama. Vi kan mycket bättre än det här. När vi väl börjar lira skapar vi mycket chanser, men det finns perioder vi slappnar av och tar dumma utvisningar. Vi har ofta varit odisciplinerade. Vi har faktiskt inte spelat på det sätt vi kan under hela säsongen, säger Markus Näslund.

”Har känt mig trög”

Du måste ändå vara nöjd med din egen match...

– Det var skönt att trycka dit ett par puckar, men jag kom igång först i sista perioden. Jag har känt mig riktigt trög under säsongsinledningen. Det är först i de fyra-fem senaste matcherna jag har fått fart på benen.

Du har ändå gjort tolv mål.

– Det är okej, men ingen kanonstart. Många har redan gjort 17-18 mål. Förhoppningsvis kommer det, säger Näslund.

Svensken är ändå fruktad av motståndarlagen. Mattias Norström var full av beundran efter nattens match.

– Det är samma Näslund som jag har sett de senaste fem-sex åren. Han är fantastisk. Man undrar var han är någonstans. Sedan blixtrar han till och gör två jättefina mål. Han är lika bra som vanligt, säger Norström.