Steen slog till direkt

Åttonde målet för säsongen när Toronto vann i natt: ”Riktigt snyggt”

Foto: JERKER IVARSSON
Kom i min famn Alexander Steen gjorde sitt åttonde mål för säsongen när Toronto besegrade Atlanta på hemmaplan. ”Riktigt snyggt”, säger han själv om fullträffen. Klart Eric Lindros vill gratulera.
HOCKEY

TORONTO

50 sekunder.

Alexander Steen behövde inte mer tid för att visa Toronto vägen i nattens match mot Atlanta Thrashers.

– Det var roligt att göra ett snyggt mål, säger 21-åringen till sportbladet.se.

Rangers-målvakten Henrik Lundqvist är inte den enda svenske rookien som gör dundersuccé i NHL. I Toronto har Alexander Steen, eller ”Alex”, blivit spelaren på allas läppar.

Undrar ni varför skulle ni ha sett nattens hemmamatch mot Niclas Hävelids Atlanta Thrashers.

Åskådarna hade knappt hunnit sätta sig tillrätta i Air Canada Centre när svensken slog till med sitt åttonde mål för säsongen. Och det var inte vilket mål som helst.

”Riktigt snyggt?”

– Jag fick en kanonpassning av (Tomas) Kaberle. Sedan var det bara raka vägen in på mål. Det var bara att leta efter en lucka och skjuta, säger Alexander Steen.

Med känsla och beslutsamhet satte han pucken i Atlanta-målvaken Adam Berkhoels plockhandskkryss och fick drygt 19 000 fans att förenas i ett mäktigt glädjevrål.

– Det var bra, riktigt snyggt. Kul att få göra ett sådan mål, säger Alexander.

Efter den inledningen var det inget som kunde stoppa Toronto och femman med Steen, Mats Sundin och Jeff O’Neill framför Bryan McCabe och Tomas Kaberle. De var inblandade i det mesta av det bästa. Även i spel fem mot fem såg det stundtals ut som att Toronto hade en eller ett par spelare mer på isen.

Alexander Steen jobbade outtröttligt över stora ytor och uppträdde helt respektlöst. Ingen, inte ens Torontos legendariske tränare Pat Quinn, kan tro att den här killen gör sin första säsong i NHL.

– Det har gått riktigt bra den senaste veckan, säger han.

Du har gjort åtta mål, 15 poäng totalt.

Mycket istid

– Ja, och det ska jag bygga vidare på. Jag får mycket istid och det är roligt som fan. Jag får spela i både power play och box-play och det ger självförtroende, säger Alexander Steen till sportbladet.se

Efter matchen flockades tv-team och reportrar kring den populära svensken, och nu handlar frågorna inte längre om pappa Thomas, som noterade 264 mål och 553 assists under 14 säsonger med Winnipeg Jets. Thomas Steen var gigantiskt stor i Winnipeg och är fortfarande den enda svenska spelaren som har fått sitt tröjnummer (25) skyddat i NHL.

– De två första månaderna var det frågor om honom varje dag. Nu har det försvunnit lite grand. Det dör ut efter ett tag. Det var likadant när jag började spela i Frölunda, säger ”Alex”.

Att ha en pappa som har varit en stjärna i NHL... Borde inte det betyda extra press?

– Nej, det är ingenting som påverkar mig. Det spelar ingen roll. Jag har ju vuxit upp med det och är ganska van. Det är som det är, säger Alexander Steen.