”Ska jag vinna vill jag göra det i Toronto...”

Sundin ska avsluta karriären i hockeymetropolen

finalen Efter 15 år i Nordamerika vill Mats Sundin att hockeysagan ska sluta i Toronto - helst med en Stanley Cup-buckla.
HOCKEY

TORONTO

Mats Sundin har bestämt sig.

Hockeysagan ska sluta i Toronto Maple Leafs, och nu skissar huvudpersonen på ett lyckligt sista kapitel.

- Ska jag vinna Stanley Cup vill jag göra det här, säger 34-åringen till Sportbladet.

Mats Sundin slår sig ned i en hörnsoffa i det gigantiska omklädningsrummet i Air Canada Center dagen efter segern mot Atlanta Thrashers. Väggarna är mer eller mindre tapetserade med inramade bilder från förr och nu.

- Det där är George Armstrong, säger "Sudden" och pekar på en spelare som lyser av lycka när han poserar framför kameran i sällskap av lagkamrater, klubbledare och en av idrottsvärldens mest åtråvärda pokaler.

Fantastisk karriär

Bilden är från 1967, året då Toronto senast vann Stanley Cup. Mats Sundin är själv med på åtskilliga bilder. Han visste inte så mycket om klubbens historia när han kom hit 1994, men nu är han en stor del av den.

Bilden som alla vill se är dock inte tagen än. Den föreställer ögonblicket när klubbens svenske lagkapten lyfter Stanley Cup. Staden, den klassiska klubben, de fanatiska fansen och inte minst "Sudden" själv har väntat tillräckligt länge nu.

- Självklart är Stanley Cup det stora målet och ska jag vinna vill jag göra det här. Jag vill vara kvar i Toronto tills karriären är slut. Det är verkligen så jag känner, säger Mats Sundin till Sportbladet.

Efter den här säsongen har han ett år kvar på kontraktet med den klubb han kom till från Québec, där han 1990 inledde sin fantastiska NHL-karriär.

- Om man vill spela i en stad där folk verkligen bryr sig om hockey är det här och i Montreal. Här är det ett snäpp värre, tror jag.

Kan ni vinna Stanley Cup i vår? Ni har ett hyfsat nyförvärv i Eric Lindros.

- Ja, vi har ett lika bra lag som tidigare säsonger och de senaste veckorna har vi börjat få spelet att fungera. Men det är samma gamla visa: Det gäller att det stämmer i april och maj. Då måste alla spelare vara skadefria. Dessutom ska man ha lite tur, som Tampa. Det är omöjligt att säga vilket lag som kommer att vinna och med de nya reglerna är det mer ovisst än någonsin. Alla 16 lag i slutspelet har chansen att spela final.

Hur stort vore det att lyckas?

- Det är svårt att förstå vad det skulle betyda för Toronto. Jag vet inte vad som skulle ske, men det skulle vara populärt, försäkrar "Sudden".

"Är tryggare nu"

Hur hanterar du pressen? Det är du och ingen annan som ska visa vägen.

- Det var nog värre förut. Då kände man mer press att vinna. Nu är jag tryggare i mig själv. Jag vet vad jag kan och förväntas göra på isen. Jag vet också hur små marginalerna är. Man kan inte göra mer än sitt absolut bästa. Gör man det somnar man ändå på kvällen, säger Mats Sundin.